Militærøvelser skabte travlhed for danske F-16 kampfly

F-16 kampfly blev i juni markant oftere sendt på vingerne i forbindelse med det såkaldte danske afvisningsberedskab, oplyser forsvaret i en pressemeddelelse.

Afvisningsberedskabet indgår som en del af den samlede nationale luftrumsovervågning. Det betyder, at to F-16 kampfly bliver sendt i luften, når fremmede fly nærmer sig dansk luftrum, hvis flyets identitet ikke kendes. Det sker for at identificere de fremmede fly.

I juni 2014 blev F-16 fly sendt på vingerne 16 gange. I samme periode sidste år skete afvisningsberedskabet til sammenligning kun otte gange.

Den forøgede flyaktivitet i Østersøen skyldes ifølge forsvaret blandt andet en amerikansk ledet øvelse i Østersø-området fra den 9. til den 20. juni samt en russisk øvelse, der foregik i samme område mellem den 10. og den 21. juni.

Såvel civil som militær flytrafik gennem dansk og internationalt luftrum afvikles og reguleres ved hjælp af offentligt tilgængelige flyveplaner og flyvelederes kontrol, hvor det enkelte flys angivne færden og tilhørende flyveplaner kontrolleres.

Hvis der konstateres ændringer ved eksempelvis uvarslede afvigelser fra flyveplaner eller optræden af uidentificerede fly med kurs mod danske territorium, aktiveres det såkaldte afvisningsberedskab.

/ritzau/

 

Dagens Gossip