Militsleder fra DRCongo dømt skyldig i krigsforbrydelser

Skyldig.

Sådan lyder kendelsen over den tidligere militsleder i DRCongo Germaine Katanga, da Den Internationale Straffedomstol i Haag fredag tog stilling til Katangas rolle i et angreb, der kostede 200 civile mennesker livet i 2003.

Massakren fandt sted i en by i den østlige del af DRCongo, og Germaine Katanga gjorde sig i den forbindelse skyldig i krigsforbrydelser, slår den internationale domstol nu fast, meddeler domstolens pressetjeneste.

Den congolesiske militsleder er kendt skyldig i medvirken til forbrydelser som mord og plyndringer, da landsbyen Bogoro i DRCongos diamantrige region blev angrebet.

Ifølge anklagerne var angrebets formål at udslette landsbyen, der var strategisk placeret tæt på grænsen til Uganda.

Angrebet skete i de tidlige morgentimer, hvor landsbyens beboere blev skudt eller hakket ihjel med macheter for at spare på kuglerne, skriver BBC. På det tidspunkt var Katanga 24 år.

Samtidig blev det under retssagen hævdet, at kvinder, som overlevede massakren, blev voldtaget eller holdt som sexslaver.

Under afsigelsen af kendelsen understregede dommer Bruno Cotte, at uden Katangas hjælp til at skaffe våben ville angrebet ikke have været så blodigt, som det endte med at blive.

- Havde våbenleverancen ikke fundet sted ... kunne hærførerne ikke have været i stand til at udføre angrebet med sådan en effektivitet, siger Cotte.

Den endelige dom falder ved et retsmøde på et senere tidspunkt.

Kendelsen er kulminationen på en fem år lang retssag. Katanga blev samtidig frikendt for at have været direkte involveret i angrebet.

Katanga er den anden person, der er blevet dømt af domstolen i løbet af de 11 år, den har eksisteret.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip