Miljøaktivister får bøde for at forhindre grindedrab

Seks personer, der alle har tilknytning til miljøorganisationen Sea Shepherd, er mandag ved Retten på Færøerne hver idømt en bøde på 1000 kroner for at forstyrre den offentlige orden og for at have lagt hindringer i vejen for inddrivning af grindehvaler.

Sea Shepherd besluttede i sommer at gennemføre den mest omfattende kampagne nogensinde mod færingernes traditionelle grindedrab.

Flere end 500 frivillige deltog i Operation Grindstop 2014, der havde til formål at forhindre færingernes grindefangst. Udstyret med hurtige både ville de frivillige lægge sig mellem hvalerne og hvalfangerne.

Meldingen fra Sea Shepherd fik det færøske politi til at bede om assistance fra Danmark, som sendte specialstyrker fra både politiet og søværnet til Færøerne for at sikre årets grindedrab.

Dem blev der dog ikke brug for sidst på eftermiddagen 30. august, da en flok grindehvaler blev opdaget ud for Sandoy. Sysselmanden - den lokale politimyndighed - besluttede, at flokken skulle drives ind på grindestranden ved Sandur.

Det fik de nu dømte aktivister til at løbe ud i vandet mellem hvalerne og stranden, hvor de slog metalrør mod hinanden og på anden måde lavede støj for at få hvalerne til at svømme ud igen.

Reservebetjenten gav dem besked på at forlade stranden, og da de nægtede, blev de anholdt.

Aktivisterne, der kommer fra Sydafrika, Spanien, Frankrig, Italien og Mexico, forklarede i retten, at de støtter Sea Shepherd, og at de var på grindstranden for at redde hvalerne.

Sea Shepherd er stiftet af den canadiske miljøaktivist Paul Watson og har medlemmer over hele verden. I Danmark har organisationen 15-20 aktive medlemmer.

Organisationen er berømt og berygtet for at benytte sig af drastiske metoder i kampen mod hvalfangst rundt omkring i verden og har blandt andet påtaget sig skylden for at sænke en række hvalfangerskibe.

/ritzau/

 

Dagens Gossip