Miljøminister afviser studehandel: Har ladet sig inspirere

I disse dage fyger kritikken om ørerne på miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), som blandt andet beskyldes for at køre for tæt parløb med Bæredygtigt Landbrug (BL).

Ministeren mistænkes for at have indgået en studehandel med interesseorganisationen og sikret den for stor indflydelse i spørgsmål om oprensning af vandløb - eller såkaldt grødeskæring i vandløb.

I et brev til Bæredygtigt Landbrug kobles imødekommelser af organisationens ønsker med et eventuelt forlig i en planlagt retssag mod staten, hvor anken var, at oprensningen af vandløb for vandplanter ikke var effektiv nok.

Kritikken bliver dog blankt afvist af ministeren, som allerede havde fokus på, at kommunerne overholder reglerne, lyder det.

- Jeg har derfor haft dialog med BL om disse spørgsmål, og som bekendt ladet mig inspirere så langt, jeg var enig med BL i deres synspunkter.

- Det har dog været afgørende for mig, at arbejdet holdt sig inden for den gældende vandløbslovs rammer, og at det faglige arbejde blev gennemført af objektive og uafhængige forskere, siger Eva Kjer Hansen i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Ministeriet kopierede flere passager fra landbrugslobbyen i et kommissorium - en skriftlig formulering - til forskere, der skulle undersøge nye regler for beskæring af planter i vandløb.

Bæredygtigt Landbrugs sagsanlæg mod staten blev sat på pause, efter at Eva Kjer Hansen sidste år i et såkaldt hyrdebrev bad kommunerne om at rense vandløb mere effektivt.

- Processen resulterede ikke i et forlig, og der er dermed ikke indgået en handel, siger ministeren videre.

I en e-mail fra oktober sidste år til Bæredygtigt Landbrug, skriver ministeriet:

- Ministeriet har med det nuværende udkast imødekommet en stor del af kommentarerne fra Bæredygtigt Landbrug og strakt sig så langt, det er muligt inden for den eksisterende lovgivning.

- Lad mig høre fra jer hurtigst muligt, gerne så vi (...) kan oplyse over for retten, hvorvidt retssagen forliges.

/ritzau/

 

Dagens Gossip