Miljøminister afviser at ville droppe strandbeskyttelsen

Skrevet af admin

31/01/2016

Mest læste i dag

De danske strande bliver ikke plastret til med store hoteller og feriecentre i beton, og uberørt natur skal ikke spoleres.

Sådan lyder forsikringen fra miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), efter at Danmarks Naturfredningsforening har kritiseret regeringens planer om at give tilladelser til at bygge nær kysterne.

- De der Costa del Sol-lignende byggerier er der ingen, der har foreslået. Det er jo kun noget, Danmarks Naturfredningsforening taler om, siger hun og fortsætter:

- Regeringen ønsker på ingen måde at skade naturen eller ødelægge noget af det, der er Danmarks styrke.

Tidligere har præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening, Ella Maria Bisschop-Larsen, sagt, at "man ønsker permanent at gøre op med strandbeskyttelsen langs kysterne". Men det afviser ministeren.

Regeringen vil tillade et begrænset antal byggerier og har givet grønt lys til ti projekter. Blandt andet et feriecenter på Nordals, en aquapark på Møn og et klithotel ved Løkken.

- Der er et bredt flertal i Folketinget, der har været enige om, at vi skulle sætte ti forsøgsprojekter i gang, siger Eva Kjer Hansen.

- I den forbindelse er der kommet så mange ansøgninger fra kommunerne, at vi har sagt i regeringen, at vi synes, vi skal øge det antal med yderligere 15.

- Det er altså ti plus 15 konkrete aktiviteter, vi taler om, og ikke nogen generel lempelse langs kysterne. Det er stadig meget lidt, når man tager i betragtning, at vi har 7300 kilometer kyst, siger hun.

Miljøministeren ønsker dog en ændring af strandbeskyttelsesloven, så private boligejere, der er bosat nær vandet, får mere råderet over deres egen grund.

Og så skal det være lettere for kommuner at bygge og anlægge tæt på kysten.

- Jeg foreslår, at vi ændrer på strandbeskyttelsesreglerne, så folk i højere grad får retten til at bestemme i deres egen have, så de ikke skal bede staten om lov til at stille et gyngestativ op, siger Eva Kjer Hansen.

- Og så vil jeg også give kommunerne bedre mulighed for at udnytte de arealer, de har i byerne i forbindelse med havne.

/ritzau/