Miljøminister er målløs over kritik om talgymnastik

Det er, som så meget andet, et spørgsmål om opfattelse.

Og miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) genkender ikke billedet som en forskergruppe fra Københavns Universitet maler i pressen. Gruppen kritiserer ministeren for, at landbrugspakken er en belastning for miljøet frem mod 2021, hvor beregningerne gælder.

Et af de helt store kritikpunkter mod regeringens beregninger er, at den har valgt at medregne tal fra 2013, 2014 og 2015 i vurderingen af kvælstofudledningen for 2016.

Ifølge kritikken er der tale om talgymnastik fra ministeriets side. Dermed kommer landbrugspakken til at se mere miljøvenlig ud, end den i virkeligheden er, lyder det.

Men det afvises blankt af ministeren. Hun mener, at forskerne tager grueligt fejl. Havde de afleveret de beregninger på universitetet, var de dumpet, lyder skudsmålet.

- Jeg er målløs over den kritik, der har været offentliggjort i dag fra nogle forskeres side, siger Eva Kjer Hansen.

- Det ville være forkert ikke at tage det med, for de tiltag, vi tager, har en effekt ud i fremtiden. Og det er godt, siger ministeren om beregningerne, som medregner tallene fra årene før, regeringen trådte til.

Ifølge ministeriet medregner forskerne ikke den såkaldte baselineeffekt, der er summen af en række faktorer, der gradvis bidrager til en forbedring af vandmiljøet.

For eksempel at der bliver mindre landbrugsjord. Regeringen lægger derimod tallene sammen for 2013, 2014, 2015 i vurderingen af 2016.

Mandag fik partierne i blå blok en teknisk gennemgang af den nye landbrugspakke, som de selv har været med til at forhandle på plads.

Rasmus Jarlov, De Konservatives landbrugsordfører, sagde efter gennemgangen, at han efter mødet fik "et andet indtryk", end det han i sin tid fik under forhandlingerne.

Siden har han offentliggjort beregninger, som modsiger regeringens, og De Konservative kræver nu en "tillægsaftale" ved siden af landbrugspakken for at sikre grønnere tiltag.

Derfor er Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance indkaldt til "drøftelser" søndag aften af ministeren.

- Der er intet nyt i forhold til tallene, men jeg noterer mig selvfølgelig de udmeldinger, der har været fra de Konservative, siger Eva Kjer Hansen, som desuden har inviteret ni forskere til et møde efter kritikken.

På Facebook skriver ministeren, at kun to forskere dukker op, og at hun "ikke er ret imponeret".

/ritzau/

 

Dagens Gossip