Miljøminister om naturpakke: Kvælstof skal reduceres

26/04/2016 10:35

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Linjerne er trukket op i sagen om naturpakken, som regeringen forhandler om med de resterende tre partier i blå blok.

De Konservative kræver konkrete kvælstofreducerende tiltag, men endnu holdt miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) sig til hovedelementerne, da han tirsdag præsenterede indholdet efter et kort sættemøde.

- Pakken har tre fokuspunkter. Kvælstofreducerende tiltag, at fremme biodiversitet i skov og det åbne land, og så har vi nogle direktivforpligtelser, som vi vil leve op til med forskellige naturindsatser.

- Vi kommer til at se på hvilke indsatser, man kan lave i forhold til kvælstofreducerende tiltag. Hvor i landet man får størst effekt og lignende, det skal vi diskutere fremadrettet, siger Esben Lunde Larsen.

Særligt de Konservative har stillet en række krav til naturpakken, og på forhånd var forventningerne store.

Kravet er, at naturpakken udleder 624 tons mindre kvælstof i 2017 og 2018. Der skal komme en reducering i 2017, mens det miljømæssigt skal gå i nul i 2018.

- Ministeren har fremlagt hovedelementerne. Et af dem er kvælstofreducerende tiltag, det har været helt afgørende fra vores side.

- Det er et første skridt, men vi er langt fra i mål. Vi mangler at få at vide hvor mange tons, hvor mange virkemidler og hvor mange penge, der kan findes, siger miljøordfører Mette Abildgaard (K).

Det står endnu ikke klart, om De Konservative vil få indrømmelser i kølvandet på forløbet om landbrugspakken, som kostede Eva Kjer Hansen (V) jobbet, men hendes arvtager har tidligere sagt, at Folketingets mindste parti vil blive imødekommet.

Modsat landbrugspakken foregår forhandlingerne om naturpakken bag lukkede døre, og kun blå blok er inviteret.

- Når man tager et ansvar for en fødevare- og landbrugspakke, som de blå partier har gjort, så er der også mulighed for at få indflydelse på naturpakken, det ligger i aftalen.

- Jeg ærgrer mig selvfølgelig over, at Folketingets opposition ikke aktivt er gået ind i en fødevare- og landbrugspakke, siger Esben Lunde Larsen.

/ritzau/