Miljøminister: Træls forløb fører til sag ved EU-Domstol

Det er ærgerligt, men forventeligt, at EU-Kommissionen torsdag valgte at hive Danmark i EU-Domstolen på grund af de forsinkede vandmiljøplaner.

Sådan lyder det fra miljøminister Kirsten Brosbøl, der stadig håber, at kommissionen vil droppe sagen. Hun regner med, at vandmiljøplanerne er på plads i løbet af i år, og at kommissionen derfor på et tidspunkt vil droppe den ellers langstrakte retssag.

- Da vi overtog regeringsmagten i 2011 var disse planer ikke vedtaget og altså to år forsinket. så har der været yderligere bump på vejen i forhold til høringsprocesser og andet, som gjorde, at vi blev yderligere forsinket.

- Det har været en rigtig træls proces, og det er ikke godt nok. Nu er vi godt på vej, og jeg håber derfor også, at kommissionen vil overveje, om man vil gennemføre retssagen, siger Brosbøl til Ritzau.

Sagen om Danmarks manglende efterlevelse af EU's vandrammedirektiv har ulmet i EU-systemet i flere år.

I april forrige år jublede daværende miljøminister Ida Auken (SF) ellers over, at EU-Domstolen meddelte, at den droppede en tidligere sag mod Danmark, da planerne var undervejs.

Men siden blev de danske vandplaner i december 2012 - herunder de omdiskuterede randzoner - underkendt af Natur- og Miljøklagenævnet, fordi der havde været for korte høringsfrister.

I maj 2013 oplyste daværende, fungerende miljøminister Pia Olsen Dyhr (SF), at en ny høringsrunde var sat i sving med en frist på seks måneder.

I oktober sidste år rykkede kommissionen så igen i Danmark for at se planerne, der er en udmøntning af EU's vandrammedirektiv, som skal sikre, at der er god økologisk tilstand i såvel grundvand som i åer, søer og kystnære farvande i 2015.

- Nu er jeg i fuld gang med forberedelse af anden generations vandplaner, og der vil processen være en helt anden. Det er det min forventning, at vi vil være klar, når vi efter planen skal være klar, siger Brosbøl.

/ritzau/

 

Dagens Gossip