Miljøminister vil købe og nedlægge ældre dambrug

Fiskene skal kunne færdes frit og ikke hæmmes af spærringer i vandløb. Derfor vil miljøminister Kirsten Brosbøl (S) med 20 millioner kroner i hånden opkøbe og lukke 15 til 20 ældre dambrug.

- Noget af det bedste, man kan gøre for fiskebestanden og kvaliteten i danske vandløb, er at sørge for vandet kan løbe uden forhindringer. Mange dambrug ligger i noget af vores allerbedste natur og spærrer vandløbene.

- Derfor afsætter jeg nu 20 millioner kroner til opkøb af ældre dambrug, så vandet kan flyde frit igen. Indsatsen hjælper både vandmiljøet, og bidrager til regeringens nye "Naturplan Danmark", siger miljøminister Kirsten Brosbøl i en pressemeddelelse.

Miljøministeren vil tilbyde et engangsbeløb til de dambrugsejere, som overvejer at lukke, så spærringerne kan fjernes, og udledningerne af næringsstoffer fra dambruget til vandløbet forsvinder. Tilbuddet gælder kun i 2014.

I vandplanerne er der udpeget cirka 130 steder, hvor der skal fjernes fysiske spærringer i forbindelse med dambrug. Det er ved nogle af disse steder, kommunerne nu får mulighed for at indgå en frivillig aftale med dambrugsejeren.

Dambrugsejeren vil modtage et engangsbeløb og afskrive sig retten til at opstemme vandet i vandløbet. Det vil også blive tinglyst på ejendommen, så der ikke kommer et nyt dambrug.

- Jeg vil gerne understrege, at det her er et tilbud til dem, som måske i forvejen overvejer at lukke et ældre dambrug. Det er ikke en jagt på højteknologiske og rentable dambrug.

- Men hvis man har gået i tankerne om at sælge eller at lukke, så er der nu en mulighed for at få en pose penge i hånden samtidig med, at man jo kan beholde sin ejendom, men selvfølgelig uden at drive dambrug længere, siger Kirsten Brosbøl.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip