Miljøstyrelsen: Nye regler får ikke konsekvenser for tatovører

Hvis nye regler om tatoveringsblæk bliver vedtaget 1. januar, så får det ingen mærkbare konsekvenser for tatovørerne. Det mener Elisabeth Paludan, funktionsleder i Miljøstyrelsen, ifølge Politiken.

Fremover skal tatoveringsblæk mærkes med en indholdsdeklaration, hvor bestanddele på ned til én procent skal deklareres.

Ifølge Jørgen Serup, der er overlæge på Dermatologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital, vil det ulovliggøre branchen. Men den påstand er Elisabeth Paludan ikke enig i.

- Både Tyskland, Sverige og Norge har indført lignende regler om indholdsdeklaration, uden at tatovørerne har måttet lukke butikken. Europarådets resolution om tatoveringsfarver stiller også krav om mærkning, og flere internationale producenter af tatoveringsfarver reklamerer med at overholde resolutionen. Så det burde altså uden problemer være muligt at skaffe farver, der overholder de kommende regler. Også uden væsentlige økonomiske byrder, skriver hun i en mail til Politiken.

LÆS OGSÅ: Nu bliver tattoo-blæk ulovligt

Jørgen Serup fastholder dog sin kritik af bekendtgørelsen. 

Kravene i Miljøstyrelsens udkast baserer sig blandt andet på en vurdering af, at tatoveringer er forbundet med en risiko for kræft. 

Det er imidlertid en vurdering, som, ifølge Jørgen Serup, savner dokumentation, og som står i modstrid til nyere forskning på området. Han peger også på, at der heller ikke er nogen dokumentation er for, at stoffer i tatoveringsblæk forårsager allergi.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - Klik her og vær med nu

Jørgen Serup understreger dog, at detaljerede mærkninger af tatoveringsblæk er ønskelige. Men han kalder udkastet 'meget langt fra at være realistisk'.

- Argumenterne mod de danske regler kan man også rejse i de andre lande, hvor man i praksis må se igennem fingre med producenterne. Det er et generelt problem i Europa, at man indfører bureaukratiske regler, der ikke har med virkeligheden at gøre; men det ændrer ikke på, at intet blæk på det internationale marked er deklareret, som den danske miljøstyrelse forlanger, siger Jørgen Serup til Politiken.

 

Dagens Gossip