Milliardbøder på vej til europæiske kæmpebanker

De store banker i Europa kan godt begynde at forberede sig på en økonomisk lussing. EU's tilsynsmyndigheder er nemlig i stor stil i gang med at udskrive bøder med bankernes navne på, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Bøderne kommer i kølvandet på en lang række skandalesager, hvor nogle af verdens største banker er blevet taget i at manipulere med markedsrenterne.

EU følger med bøderne efter Storbritannien og USA, der allerede har udstedt flere milliardbøder.

De europæiske bøder kommer i forbindelse med manipulation af den europæiske Euribor-rente, der er den rente, europæiske banker skal betale for at låne penge hos hinanden, og som blandt andet lægges til grund for adskillige lån til privatkunder i EU.

Blandt bankerne, der står til bøder, er den britiske Royal Bank of Scotland, Deutsche Bank i Tyskland, de franske storbanker Société Générale og Crédit Agricole, amerikanske JPMorgan og den britisk registrerede Hongkong-bank HSBC.

Bøderne fra EU kan løbe op i 10 procent af bankernes omsætning, og da de omtalte banker alle har en omsætning på mindst 119 milliarder kroner årligt, kan det hurtigt blive dyrt.

I september kom EU-Kommissionen med et forslag, der skal komme rentemanipulationen til livs.

Forslaget ligger i øjeblikket til behandling hos medlemslandene og EU-Parlamentet, hvorefter de to parter skal forhandle den endelige udformning på plads.

- Det er glædeligt, at EU nu ser ud til at fælde meget hårde domme i de her alvorlige sager.

- Renteskandalerne har vist, hvordan banker bevidst har fusket med renten på bekostning af boligejere og småinvestorer, siger Emilie Turunen (S), der er socialdemokratisk ordfører på forslaget i EU-Parlamentet.

Hun henviser dog til, at dommen i sig selv ikke løser det grundlæggende problem, og dermed ikke nødvendigvis stopper fremtidig manipulation af renter.

- Så de nye regler vil blandt andet sikre bedre tilsyn, bedre beskyttelse af forbrugerne, øget gennemsigtighed og skærpede sanktioner. Det vil forhåbentlig sætte en stopper for fremtidige skandaler, lyder det fra Emilie Turunen.

I 2012 konkluderede Erhvervs- og Vækstministeriet i en rapport, at der ikke var grund til at tro, at der var svindlet med den danske Cibor-rente.

Ifølge Reuters lægges Euribor-renten årligt til grund for finansielle kontrakter til en samlet værdi af cirka 250 billioner euro - eller 1.865.000.000.000.000 kroner.

/ritzau/

 

Dagens Gossip