Milliarder af cigaretter er på smuglertogt i Europa

Udhulede træstammer og varmeapparater i skibslaster er kun et par af de gemmesteder, som internationale bander bruger til at smugle tonsvis af ulovlige cigaretter til EU.

Det fortæller den kommunikationsansvarlige i tobaksproducenten Philip Morris Danmark, som har et team dedikeret til udelukkende at bekæmpe illegal handel med cigaretter.

- Vi har set illegale cigaretter forsøgt smuglet i varmtvandsbeholdere, i udhulede træstammer samt i busser og lastbiler gemt i de eksisterende lag inde i transporterne, siger Thomas Jepsen fra Philip Morris til Ritzau og tilføjer:

- Jeg har endda hørt om, at de bliver fløjet i droner ind over grænserne. De kriminelle bander er kreative og bliver stadig mere kreative. Desværre.

Lillejuleaften fandt Skat fem millioner illegale cigaretter i en skibslast i Aarhus Havn.

Ifølge Thomas Jepsen var det sandsynligvis de såkaldte Illicit Whites-cigaretter, som er fremadstormende på det illegale cigaretmarked i EU.

Betegnelsen Illicit Whites dækker over tobaksmærker, der er produceret lovligt i blandt andet Hviderusland og Mellemøsten, men som har det primære formål at blive smuglet til andre markeder, hvor de ikke er lovlige.

I dag udgør Illicit Whites en tredjedel af det samlede illegale forbrug i EU.

Selvom det samlede forbrug af illegale cigaretter ifølge en KPMG-rapport fra 2014 faldt en smule i 2013, stiger forbruget af Illicit Whites stadig markant.

Begrundelsen kan være, at Illicit Whites er af bedre kvalitet end andre illegale cigaretter.

- Der er en kvalitetsforskel mellem en forfalsket cigaret, som er lavet under meget dårlige forhold på fabrikker eller i jordhuler i Kina, til Illicit Whites, som er lavet mere professionelt under mere strukturerede forhold, siger Thomas Jepsen.

I 2013 var 10,5 procent af alle cigaretter, der blev røget i EU, ulovlige. Det drejer sig om i alt 58,6 milliarder illegale cigaretter. 19,6 milliarder af dem var Illicit Whites.

/ritzau/

 

Dagens Gossip