Milliarder af cigaretter er på smuglertogt i Europa

Udhulede træstammer og varmeapparater i skibslaster er kun et par af de gemmesteder, som internationale bander bruger til at smugle tonsvis af ulovlige cigaretter til EU.

Det fortæller den kommunikationsansvarlige i tobaksproducenten Philip Morris Danmark, som har et team dedikeret til udelukkende at bekæmpe illegal handel med cigaretter.

- Vi har set illegale cigaretter forsøgt smuglet i varmtvandsbeholdere, i udhulede træstammer samt i busser og lastbiler gemt i de eksisterende lag inde i transporterne, siger Thomas Jepsen fra Philip Morris til Ritzau og tilføjer:

- Jeg har endda hørt om, at de bliver fløjet i droner ind over grænserne. De kriminelle bander er kreative og bliver stadig mere kreative. Desværre.

Lillejuleaften fandt Skat fem millioner illegale cigaretter i en skibslast i Aarhus Havn.

Ifølge Thomas Jepsen var det sandsynligvis de såkaldte Illicit Whites-cigaretter, som er fremadstormende på det illegale cigaretmarked i EU.

Betegnelsen Illicit Whites dækker over tobaksmærker, der er produceret lovligt i blandt andet Hviderusland og Mellemøsten, men som har det primære formål at blive smuglet til andre markeder, hvor de ikke er lovlige.

I dag udgør Illicit Whites en tredjedel af det samlede illegale forbrug i EU.

Selvom det samlede forbrug af illegale cigaretter ifølge en KPMG-rapport fra 2014 faldt en smule i 2013, stiger forbruget af Illicit Whites stadig markant.

Begrundelsen kan være, at Illicit Whites er af bedre kvalitet end andre illegale cigaretter.

- Der er en kvalitetsforskel mellem en forfalsket cigaret, som er lavet under meget dårlige forhold på fabrikker eller i jordhuler i Kina, til Illicit Whites, som er lavet mere professionelt under mere strukturerede forhold, siger Thomas Jepsen.

I 2013 var 10,5 procent af alle cigaretter, der blev røget i EU, ulovlige. Det drejer sig om i alt 58,6 milliarder illegale cigaretter. 19,6 milliarder af dem var Illicit Whites.

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip