Millionbøde i sag om byggekartel fremfor retssag

For at undgå en retssag har entreprenørvirksomheden N.H. Hansen & Søn valgt at betale en bøde på 2,2 millioner kroner i sagen om det, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen kalder "Det store byggekartel".

Det oplyser Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i en pressemeddelelse.

N.H. Hansen & Søn er det første selskab, som Bagmandspolitiet i maj valgte at tiltale. Virksomheden har nu erkendt, at de i 14 tilfælde har medvirket til ulovlig priskoordinering ved licitationer på byggeopgaver i københavnsområdet.

Overtrædelserne er sket i perioden fra foråret 2006 til sommeren 2009.

- Vi er meget tilfredse med, at den første sag mod en virksomhed i byggekartellet er afsluttet. Sagen om byggekartellet er en af de mest omfattende kartelsager, vi har set i Danmark, siger vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Bitten Thorgaard Sørensen.

Udover bøden på 2,2 millioner kroner til virksomheden har en ledende medarbejder accepteret en personlig bøde på 25.000 kroner for sin andel i overtrædelserne. Derudover er endnu en medarbejder i firmaet stillet overfor et bødekrav.

Marianne Hemicke Rysgaard, der er administrerende direktør for N. H. Hansen & Søn siger, at forliget er indgået, fordi sagen har varet i fire og et halvt år og været offentligt omtalt.

- Det er en meget stor belastning for en forholdsvis lille virksomhed som vores. Vi har ikke samme opfattelse af sagen som anklagemyndigheden på alle punkter, men betingelsen for et forlig er, at man erkender sig skyldig i alle forhold i sigtelsen.

- Til gengæld kan vi nu lægge sagen bag os og koncentrere os fuldt og helt om forretningen. Det er naturligvis en stor lettelse, siger Marianne Hemicke Rysgaard i en pressemeddelelse.

Hun tilføjer, at der er tale om forhold foretaget af enkelte tidligere medarbejdere i enkeltstående sager.

Konkurrencestyrelsens sag mod tømrervirksomheden var tiltænkt at lægge grundlaget de øvrige ventende sager i den store byggekartelsag.

33 virksomheder er sigtet for at have indgået hemmelige prisaftaler, så de alle var i stand til at hæve priserne på en række byggeopgaver for over 100 millioner kroner i og omkring København.

/ritzau/

 

Dagens Gossip