Millioner af pilgrimme er mødt op til pavegudstjeneste i Polen

Mindst 2,5 millioner pilgrimme fra hele verden var søndag mødt op til pave Frans' gudstjeneste på den sidste dag af den globale katolske ungdomsfestival i Polen.

Det oplyser arrangørerne bag festivalen ifølge nyhedsbureauet AFP.

Mange deltagere sov natten til søndag tæt på alteret efter at have været til bøn samme aften, og de kunne stå op og høre paven tale ved den sidste gudstjeneste på den syv dag lange festival ved byen Krakow.

Under gudstjenesten opfordrede paven de unge til at være drømmere, som tror på en ny menneskelighed, som tager afstand til had mellem mennesker og nægter at se grænser og barrierer.

I stedet skal de unge bruge evangeliet som deres gps og ikke at miste modet.

- Følelsen af at miste modet er som en virus, der inficerer og blokerer alting. Den lukker døre og forhindrer os i at rejse os op og starte forfra, sagde han ifølge nyhedsbureauet dpa.

Under sit besøg i Polen nåede paven også at besøge den tidligere koncentrationslejr Auschwitz og se maleriet af den sorte Jomfru Maria i byen Czestochowa.

Krakow er blevet løbet over ende af glade festivaldeltagere hele ugen. Deltagere fra Kina til Samoa og Mexico har flaget i byens gader og været til koncerter og fodboldkampe mellem ugens gudstjenester.

Fredag var dog en sorgens dag for paven, som trådte ind i Auschwitz-Birkenau-koncentrationslejren, hvor 1,1 millioner mennesker blev dræbt under Anden Verdenskrig.

Under besøget advarede han om, at den ondskab, der fandt sted i lejren, ikke stoppede samtidig med Anden Verdenskrig.

- Verden er stadig i krig.

- Men den måde, vi kan overmande frygten på, er ved at byde folk, der flygter fra krig og forfølgelse, velkommen, sagde pave Frans under gudstjenesten ifølge nyhedsbureauet AFP.

En besked med særlig pointe i netop Polen, som fører en stram flygtningepolitik.

I koncentrationslejren mødte paven også jøder, der overlevede Holocaust og katolikker, der havde hjulpet med at redde jøder under krigen.

- Herre, hav barmhjertighed med dit folk. Herre, tilgiv al den grusomhed, skrev paven i en bog til minde om ofrene.

/ritzau/afp

 

Dagens Gossip