Mindre sygehuse oplever flest hjertekomplikationer

Får du brug for en pacemakeroperation, er det langtfra ligegyldigt, hvilket hospital du vælger. Risikoen for komplikationer i forbindelse med operationen er nemlig op mod dobbelt så stor på de fleste små hospitaler sammenlignet med de store.

Det skriver Politiken mandag på baggrund af et nyt forskningsprojekt fra Aarhus Universitet.

Ifølge undersøgelsen opstår der fra 50 til 100 procent flere komplikationer på de hospitaler, der laver under 750 indoperationer af pacemakere og såkaldte hjertestartere (ICD'er) i forhold til eksempelvis Aarhus Universitetshospital og Rigshospitalet.

- Undersøgelsen viser også, at der generelt er flere komplikationer, end vi ellers til daglig går og regner med, siger forskeren bag undersøgelsen Rikke Esberg Kirkefeldt til Politiken. Hun har minutiøst gennemgået samtlige 6.000 hjerteoperationer i en 12-måneders periode fra 2010 til 2011.

De opgjorte komplikationer dækker over alle typer komplikationer fra punkterede lunger, smertefulde blodansamlinger ved pacemakerens placering i brystet samt infektioner i selve hjertet.

I alt oplevede 562 af hjertepatienterne i undersøgelsen en eller anden form for komplikation. I 302 af tilfældene måtte patienten ligefrem genopereres.

Det tal vækker forargelse hos Dansk Selskab for Patientsikkerhed.

- Det er absolut ikke i orden, at man som patient har en dobbelt så høj risiko for komplikationer på nogle sygehuse. Problemet er, at man som patient ikke har særlig meget oplysning at gå ud fra, når man skal vælge, hvor man gerne vil behandles. Man må derfor gå ind og kigge nærmere på det her, siger Beth Lilja, der er direktør for organisationen, som arbejder for at forbedre patientsikkerheden, til Politiken.

/ritzau/

 

Dagens Gossip