Mindst 150 dømt til døden for mytteri i Bangladesh

En domstol i Bangladesh har dømt mindst 150 soldater til døden i forbindelse med en masseretssag efter et kortvarigt mytteri i landet i 2009. De står sigtet for drab på 74 personer.

- Mindst 150 soldater er blevet dømt til døden for massakren på officerer, siger sagens chefanklager Baharul Islam til AFP uden for retsbygningen.

823 soldater i håndjern blev tirsdag ført ind i et specialbygget retslokale i hovedstaden Dhaka, hvor de sad stille på bænke, mens dommeren Mohammad Akhtaruzzaman tog fat på sagen.

- Grusomhederne var så afskyelige, at selv de døde ikke blev behandlet efter deres rettigheder, sagde Mohammad Akhtaruzzaman, da han læste op fra dommen.

De mange soldater er sigtet for at medvirke til drabet på 74 mennesker, deriblandt officerer, som blev hakket til døde, torteret og brændt levende, før de blev kastet i kloakker og grave.

En anden gruppe på 160 soldater blev idømt livsvarigt fængsel for deres rolle i oprøret 25. og 26. februar 2009, melder en privat tv-kanal ifølge AFP.

Der blev også givet fængselsdomme på op til 14 års fængsel, hvilket mindst 50 soldater blev idømt for deres medvirken ved det 30 timer lange mytteri, der startede ved et militært hovedkvarter i Dhaka for fire år siden.

Ifølge anklageren er der tale om den største sag af sin art i verdenshistorien med 823 på anklagebænken og 654 vidner.

Under oprøret stjal de 823 soldater omkring 2500 våben og stormede et årsmøde i den militære ledelse, hvorefter de skød og dræbte mange. Der skete også flere drab andre steder.

Familierne til 10 af de dræbte officerer var til stede under retssagen tirsdag.

2000 politifolk var sat på opgaven med at sørge for sikkerheden omkring retssagen.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip