Mindst 29 er ofre for voldsomt vejr og laviner i Nepal

Mindst 85 trekkere og guider er stadig savnet i Nepal efter en voldsom snestorm og lavineulykker i Himalaya, oplyser Nepals Sammenslutning af Trekkingbureauer.

Mindst 24 er fundet døde. De er blevet fundet nær et populært vandre-område i bjergene. Fem andre personer, der var i samme område, er ikke blevet fundet, men formodes også at være omkommet.

Redningsarbejdere fra hæren og civile organisationer er sat ind i et omfattende eftersøgningsarbejde efter overlevende. Antallet af eftersøgte er baseret på alle de trekkere, som har ladet sig registrere i området.

- Det er ikke alle disse personer, der nødvendigvis er fanget af vejret. Nogle af dem har måske forladt området, siger redningsarbejdere.

Gopal Babu Shrestha, talsmand for Nepals Sammenslutning af Trekkingbureauer, siger, at 23 personer er reddet indtil nu.

- Omkring 15 trekkere bliver behandlet på et hospital i Kathmandu, siger han.

- Dette er en af de værste bjergulykker, jeg kan huske, fastslår Shrestha, som selv deltog i helikoptereftersøgninger onsdag.

- Vi så trekkere, som øjensynligt var fanget forskellige steder, hvor redningsmandskabet ikke kunne nå dem, siger han.

Det er endnu ikke oplyst, hvor mange turister der er blandt de omkomne, men onsdag oplyste de nepalesiske myndigheder, at mindst ni udlændinge og otte nepalesere, der var ude at vandre, har mistet livet.

Det hårde vejr er blevet udløst af cyklonen Hudhud, der i weekenden forvoldte store ødelæggelser på Indiens østkyst.

Da vejret klarede op onsdag i de øde distrikter Mustang og Manang, lykkedes det redningsarbejdere at finde 27 strandede personer.

Det uvejrsplagede område, som ligger i den nepalesiske del af Himalaya, får hvert år besøg af et stort antal vandrere i oktober, hvor vejret plejer at være godt.

Men i år har blandt andet Hudhud ændret situationen. Ifølge det lokale politi faldt der onsdag 90 centimeter sne.

Mere end hver 10. turist i Nepal drager på vandretur i bjergene.

/ritzau/Reuters