Mindst 32 er omkommet i Himalaya - 17 er turister

Nepals premierminister lover, at der vil blive etableret et nyt vejrvarslingssystem, efter at en voldsom snestorm har kostet mindst 32 mennesker livet i højsæsonen for vandreturisme i Himalaya.

Omkring 10 trekkere savnes stadig.

17 af de omkomne var turister - blandt andet fra Canada, Indien, Israel og Polen.

Meteorologer havde forudsagt snestormen, men den synes at være kommet bag på trekkerne, der var på vej mod et højtliggende bjergpas, som udgør en del af den populære rute Annapurna Circuit.

Keshav Pandey fra trekkingbureauernes sammenslutning, Taan, siger, at det aldrig tidligere er sket, at så mange trekkere har mistet livet i bjergene på en enkelt dag. Han opfordrer til et bedre varslingssystem for turisterne i landet.

Nepals regeringsleder, Sushil Koirala, siger, at "regeringen vil etablere et system, der meget tidligt vil give varsel om farlige vejrforhold de vigtigste steder i landet."

Under snestormen var trekkerne hjælpeløse, da bærere besvimede i kulden, siger en af de overlevende.

- Da vi kom ned, så jeg en del bærere kæmpe med vægten på deres rygge. Nogle af dem besvimede foran mig, og vi kunne intet gøre, siger den 31-årige israeler Eitan, som kun ønsker at oplyse sit fornavn.

En israeler er blevet gravet fri, efter at han havde været begravet i sne til halsen i to døgn.

- Han er bragt til et hospital, siger Baburam Bhandari, som er guvernør i Mustang region nær Tibet.

Israels ambassadør i Nepal siger, at 13 israelere er indlagt, men at mange flere er savnet.

Hæren og civile redningshold har hentet over 150 turister ned. Mange af dem havde søgt tilflugt i små gæstehuse og teforretninger på den populære rute, der løber 240 kilometer mellem bjergtoppe, klipper og buddhistiske landsbyer.

Ruten, der også kaldes æblekageruten, har fået navn efter populære æblekager, der sælges fra de små udskænkningssteder i bjergene.

- Redningsmandskabet ventes fredag at have været hele distriktet igennem, siger myndighederne og henviser til, at vejrforholdene nu er gode i området.

/ritzau/Reuters

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip