Mindst 876 er dræbt ved nepalesisk jordskælv

Antallet af dræbte ved det voldsomme skælv i Nepal meldes nu oppe på 876. 524 af ofrene er fundet i Kathmandu-dalen, siger en talsmand for nepalesisk politi til nyhedsbureauet AFP.

Også i Indien, Bangladesh og Tibet meldes om omkomne. Ifølge Reuters er der indtil videre fundet 34 døde i Indien og en i Bangladesh. Det kinesiske nyhedsbureau Xinhua melder ifølge AFP om to dræbte i Tibet.

Ifølge USA's Geologiske Overvågning, USGS, blev skælvet målt til 7,8.

Den indiske turist Devyani Pant opholdt sig i en café med nogle venner, da "bordene pludselig rystede, og malerierne faldt ned af væggene".

- Jeg skreg og løb udenfor, siger hun til Reuters over telefonen.

Choti Sherpa, som arbejder med bjergbestigning, siger, at hun er ude af stand til at komme i kontakt med venner og familie på Mount Everest.

- Alle forsøger at komme i kontakt med hinanden, og det lykkes ikke. Vi er eller dybt bekymrede, siger hun.

Omkring 300.000 turister menes at være i Nepal for at trekke eller bestige bjerge. Mellem 200 og 400 danskere formodes at være i landet, 125 af dem er registreret på den såkaldte danskerliste.

- Vi står over for en kolossal krise, og det vanskelig blot at få klarlagt, hvor mange, der er omkommet, siger Mohan Krishna Sapkota, talsmand fra Nepals turistministerium til Reuters.

Skælvet skete i 15 kilometers dybde, 77 kilometer nordvest for hovedstaden Katmandu, skriver USGS.

Ifølge lokale medier varede skælvet mellem 30 sekunder og to minutter.

Blandt de dræbte er en pige på 15, som omkom, da en statue væltede i en park i Kathmandu, oplyser nepalesisk radio ifølge Reuters.

Et historisk tårn i Kathmandu styrtede sammen, og mindst et halvt hundrede mennesker er ifølge nepalesiske medier begravet i ruinerne.

Nepal, der er et lille land med 30 millioner indbyggere, hører til blandt de allerfattigste og er præget af stor social ulighed og dybe politiske kløfter.

Mange huse og bygninger er dårligt bygget i den fattige nation, der ligger højt oppe i Himalaya.

Et væbnet maoistisk oprør, der kostede mindst 15.000 mennesker livet, blev afsluttet i 2006. Under maoisternes oprør blev store dele af landets infrastruktur ødelagt.

Ved et skælv på 8,3 i Nepal i 1934 blev 8500 mennesker dræbt.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip