Miner fundet og sprængt i Samsø Bælt

70 år efter at englænderne lagde miner ud i de nordeuropæiske farvande, er der nu fundet gamle miner på dansk havbund.

Søværnets minerydningskoncept har fundet 14 miner i Samsø Bælt den seneste uge, og arbejdet er stadig ikke slut.

- Hvis alting går vel, så finder vi en enkel eller to mere i løbet af torsdagen. Vi har bortsprængt 10 indtil videre. Derefter fortsætter vi over i Østersø-området, fortæller Jens Grønkjær, chef for minerydningskonceptet, MCM Danmark.

I alt arbejder 90 mand med søværnets minerydningskoncept, som består af kommandoskibet Thetis, et minerydningsfartøj og et ubemandet skib.

De har været afsted siden slutningen af juni og skal lede efter miner til begyndelsen af august. Ud over Samsø Bælt, har besætningen også været i Kiel Fjord, hvor der blev fundet miner, torpedoer og dybdebomber.

Selv om minerne indeholder sprængstof, skønnes de ikke umiddelbart at være farlige.

- Som udgangspunkt gør de ingen skade, når de ligger på havbunden. Men hvis de kommer op til overfladen, hvis en fisker for eksempel kommer til at fange en, og sprængstoffet kommer i kontakt med frisk luft, så bliver det ustabilt, siger han og fortsætter:

- Det er ikke sådan, at folk skal lade vær med at sejle ud i deres sejlbåde, eller at færgerne skal stoppe med at sejle i områderne. Det har de gjort i 70 år, men hvis minerne kommer til overfladen, så udgør de en trussel.

Når der findes en mine på havbunden, kan dronen placere og detonere en sprængladning og sprænge minen. Ellers kan minedykkere placerer en sprængladning på minen.

- Man lægger mærke til sprængningerne, hvis man er ude med sin sejlbåd i området. Men vi gør selvfølge en indsats for, at de ikke kommer for tæt på. Bådene skal være minimum to kilometer væk, før vi sprænger minerne, forklarer Jens Grønkjær

/ritzau/

 

Dagens Gossip