Minister ærgerlig over de mange kirketyverier

76 millioner kroner. Det er værdien af genstande stjålet fra kirker, sognegårde og kirkegårde siden 2007 ifølge årsrapporter fra kirkens fælleskasse og forsikringsmæglervirksomheden Marsh.

Kirkeminister Manu Sareen (R) ærgrer sig over situationen. Men han mener, at det er op til de enkelte menighedsråd at vurdere, hvad der skal gøres for at forebygge flere indbrud og tyverier.

- Det er menighedsrådene, der selv vurderer kirkernes sikkerhed, og det har jeg selvfølgelig stor tillid til, at de kan, siger han til Ritzau.

- Man ved bedst i det lokale sogn, hvordan livet og forholdene er. Så det er bedre, at de selv siger: Her kan vi gøre sådan og sådan, tilføjer han.

Der findes ingen præcise opgørelser over, hvad der bliver stjålet i kirkerne. I Kirkeministeriet har man dog indtryk af, at der primært er tale om haveredskaber fra værktøjsskure på kirkegårde.

Men der kan også være tale om uvurderlig kirkekunst som kirkebøsser eller altertavler.

- Det er ærgerligt nok i sig selv, at sådan noget som PH-lamper og havetraktorer bliver stjålet.

- Men et eller andet sted er det endnu værre, at det også er den gamle kulturarv, som bliver taget. Fordi det har en anden værdi, der ligger ud over det økonomiske, siger Manu Sareen.

Frygten for tab af yderligere uerstattelige kulturgenstande skal dog ikke gå ud over traditionen med åbne kirker i Danmark, påpeger kirkeministeren.

- Jeg synes ikke, at de to ting skal udelukke hinanden. Det handler om at finde en balance - og den kan være forskellig fra kirke til kirke, siger Manu Sareen.

- Vi har over 2300 kirker, og der er stor forskel på land og by, og hvor man er henne i Danmark. Så det er en balance, man bør kigge på i det lokale sogn, tilføjer han.

I Danmark er der 2354 kirker. Heraf karakteriseres omtrent 1000 som såkaldte vejkirker, der er åbne for besøg det meste af døgnet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip