Minister afbryder Afrika-tur for at forhandle finanslov

Regeringens forslag om at bruge 2,5 milliarder kroner fra udviklingsbistanden til at betale for det stigende antal asylansøgere har i de seneste uger været en alvorlig forhindring for en finanslovaftale.

Og nu skærper regeringen tilsyneladende bestræbelserne for at finde en løsning.

I hvert fald afbryder udviklingsminister Mogens Jensen (S) sin rejse til Afrika med kronprinsesse Mary for at vende hjem og deltage i finanslovforhandlinger, oplyser Udenrigsministeriet.

Mogens Jensen lander i Danmark fredag eftermiddag.

Det har tidligere været fremme, at Mogens Jensen og hans embedsmænd har udarbejdet en liste over, hvilke projekter, man mene, kan skæres bort i forsøget på at finde penge til at håndtere det ekstraordinært store antal asylansøgere.

Beslutningen om at vende hjem kan være et tegn på, at parterne nu for alvor vil gå i detaljer med, hvor der eventuelt kan skæres.

Både SF og Enhedslisten har gjort det klart, at de er stærkt imod, at udviklingsbistanden, som går til nogle af verdens fattigste, skal bruges på asylansøgere i Danmark.

Udviklingsbistanden går dog til mange forskellige typer projekter og lande, hvoraf nogle ikke er blandt verdens fattigste. Her vil det måske være muligt at finde et kompromis.

På vej ind til et møde med finansminister Bjarne Corydon (S) torsdag undlader Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, at svare direkte på, om parterne er ved at nærme sig hinanden på spørgsmålet om omfanget af nedskæringer i ulandsbistanden.

- Når vi bliver ved med at komme, så er det, fordi der er noget at forhandle om. Men der skal ikke være tvivl om, at vi er imod, at det er verdens allerfattigste, der skal betale for flygtningesituationen, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

SF's partiformand, Pia Olsen Dyhr, ser ikke store skred i forhandlingerne.

- Jeg synes, at regeringen har stået ret stejlt på det her, så jeg synes ikke, at det er sådan en let øvelse. Og det er ingen hemmelighed, at det for SF er rigtig svært at skære på ulandsbistanden, siger SF's leder, som blandt andet var transportminister i den forhenværende SRSF-regering.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip