Minister: Aftale om gravide misbrugere er et kompromis

Det ville have været en kæmpe ændring af hele behandlingssystemet i Danmark, hvis partierne bag satspuljeforliget skulle have givet behandlere mulighed for at tilbageholde gravide misbrugere med tvang.

Sådan forsvarer social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) den aftale om hjælp til gravide misbrugere, som satspuljepartierne er landet på.

- Den her løsning er på mange måder udtryk for kompromisets kunst både i forhold til, hvad der vil kunne lade sig gøre at få politisk opbakning til og i forhold til, hvad vi vil kunne få til at virke i et dansk samfund, hvor vi ikke har tradition for tvangsbehandlinger i samme grad, som de har det i Norge.

I Norge er det i dag muligt at tilbageholde gravide misbrugere med tvang.

- Jeg tror, at det her er et skridt i den rigtige retning, der vil kunne hjælpe gravide misbrugere, siger Karen Ellemann til Ritzau.

Aftalen forlænger blandt andet den periode, som misbrugere kan være tilbageholdt. Men den er fortsat baseret på frivillighed.

Overlæge May Olofsson, tidligere leder af familieambulatoriet ved Hvidovre Hospital, mener, at aftalen uden muligheden for tvang lader de ufødte børn i stikken og ingen effekt får.

- Jeg er fuldt klar over, at hun gerne så, at vi indførte den norske model, og jeg vil heller ikke afvise, at vi kommer til at gøre det, hvis det her ikke virker. Men jeg mener, at det er vigtigt at få alle aktører med, siger Karen Ellemann.

- Det handler også om retssikkerhed, og om hvad er det for et system, vi har i Danmark.

- Jeg hører jo også de kritikere, der siger, at hvis man laver en rendyrket tvangsmodel, så kan det potentielt medføre, at man aldrig kommer i kontakt med de kvinder. At de simpelthen går under jorden.

Hidtil har kommunerne kun været forpligtet til at give tilbuddet til gravide stofmisbrugere, hvorimod det har været frivilligt, om de også tilbød at tilbageholde gravide med et alkoholmisbrug.

Fremover skal kommunerne også give tilbuddet til gravide alkoholmisbrugere.

/ritzau/

 

Dagens Gossip