Minister: De unge søger uddannelser med lav ledighed

Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen har haft meget at glæde sig over denne weekend.

For ikke nok med, at flere unge end nogensinde før har søgt ind på en videregående uddannelse.

De unge har i højere grad søgt ind på de såkaldte erhvervsakademiuddannelser på bekostning af de længere videregående uddannelser

- Selvfølgelig har vi også brug for dygtige humanister, men jeg er specielt glad for, at der er flere, der vælger at søge ind på de korte videregående uddannelser.

- De har en meget direkte tilknytning til arbejdsmarkedet, fordi de har en tæt kobling mellem teori og praksis, og det er samtidig der, hvor der er lav ledighed, og hvor virksomhederne efterspørger flere unge, siger hun.

- De har fået et bedre og bedre ry, og det er ikke længere sådan, at det eneste rigtige og fine er at få en universitetsuddannelse, og det er rigtig godt, siger hun.

Sofie Carsten Nielsen tror, at de unge er blevet endnu mere opmærksomme på, hvad der sker i den anden ende af et uddannelsesforløb.

- Måske spiller ledigheden ind, men både fra erhvervslivets og politisk side har man også gjort meget ud af at prøve at gøre opmærksom på de erhvervsakademiske uddannelser, og det er måske det, der er slået igennem, siger hun.

Ministeren vil til efteråret fremlægge en model for, hvilke uddannelser, hvor man skal skære ned for optaget, og hvilke, hvor der er brug for flere studerende.

Men måske behøves der ikke justeres så meget på uddannelsesudbuddet, fordi de unge søger derhen, hvor der er brug for dem.

- Nu ser det ud til, at det går i den rigtige retning, og derfor er det ikke sikkert, at vi behøver at justere så meget. Men omvendt kan vi heller ikke være bekendt at uddanne til arbejdsløshed, siger Sofie Carsten Nielsen.

I alt 91.231 har søgt ind på en videregående uddannelse denne sommer. Det er 3191 flere end sidste år, og det svarer til en stigning på fire procent.

Der er 18 procent flere, der har søgt ind på sygeplejerskeuddannelsen og 17 procent flere, der vil være datamatiker.

Til gengæld er søgningen til læreruddannelsen faldet med 16 procent, men det skyldes formentlig, at man har strammet op på optagelseskravene.

/ritzau/

 

Dagens Gossip