Minister: Der er ingen snuptagsløsninger for svinebønderne

Udviklingen i svinebranchen er bekymrende både for danske svineproducenter og producenter i vores nabolande. Derfor tager vi selvfølgelig situationen meget alvorligt i både Danmark og EU.

Det siger fødevareminister Dan Jørgensen (S) i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Prisen på svinekød er faldet med omkring 2,5 kroner per kilo, siden Rusland indførte et importforbud af svinekød fra Danmark og resten af EU. Senere tirsdag kommer der nye tal for svinenoteringerne, og de ventes at vende den tunge ende nedad.

Samlet set vurderer Landbrug & Fødevarer, at danske svineproducenter alene i år mister indtægter på fire milliarder kroner som følge af EU's krise med Rusland.

Venstres landbrugs- og fødevareordfører, Erling Bonnesen, har opfordret fødevareministeren til at tage sagen op i EU-regi, fordi Danmark ikke stiltiende kan se på, at en lang række svineproducenter går konkurs, og Danmark permanent mister eksport.

Men der er desværre ingen snuptagsløsning på problemet, der nærmest er blevet et fast punkt på ministerrådsmøderne i EU, siger Dan Jørgensen.

- Vi overvejer i øjeblikket forskellige muligheder, hvoraf en oplagringsordning er en af dem. Det er vigtigt for mig, at det bliver en midlertidig løsning, vi benytter os af, indtil der er nye markeder at afsætte produkterne til, fordi vi har en helt ekstraordinær situation.

Der bliver ikke tale om at dumpe fødevareprodukter på andre markeder, og Dan Jørgensen vil ikke give penge for at slå svin ned, fordi de ikke kan sælges.

- Det er gammeldags og uholdbare metoder, mener han.

- På lang sigt er løsningen at gøre vores erhverv mindre sårbare overfor den her type situationer, og det gør vi ved at have flere lande at afsætte til.

- Derfor har vi netop lavet en eksportstrategi, der skal sparke døren ind til nye markeder og styrke de eksisterende, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip