Minister efter kritik: Udspil lukker ingen uddannelser

Det er nødvendigt, og der skal ske noget nu.

Sådan lyder beskeden fra uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R), der i en kronik i Politiken onsdag varsler, at der skal skæres omkring 4000 studiepladser på de videregående uddannelser, så der i højere grad kun optages det antal, som der er job til i den anden ende.

Samtidig afviser ministeren, at den såkaldte dimensionering af optaget på en række uddannelser, betyder, at nogle af dem må lukke helt, hvilket flere universiteter ellers har givet udtryk for.

- Der burde ikke være nogen uddannelse, der skal lukke på grund af den her dimensionering. Det er der taget højde for ved netop at have et loft over, hvor meget den (dimensioneringen, red.) kan ramme, siger Sofie Carsten Nielsen til Ritzau.

Ifølge ministeren skal der skæres 2363 pladser væk på universiteterne. Uddannelser på sprogfag, æstetiske fag samt medier og kommunikation hører alle til de områder, som skal optage 30 procent færre på kandidatstudiet.

- Jeg gør det her, allermest fordi jeg ikke synes, at vi kan kan være bekendt at uddanne til arbejdsløshed i det omfang, som vi gør nu. Og jeg gør det nu, fordi jeg synes, at der skal være tid til, at uddannelsesinstitutionerne kan indstille sig på det, så det kan gælde allerede fra optaget 2015, siger Sofie Carsten Nielsen.

Flere af Folketingets partier beskylder uddannelsesministeren for at gå enegang. Venstre og SF ville gerne have drøftet det i forligskredsen for uddannelsesinstitutioner, men Sofie Carsten Nielsen mener ikke, at det var nødvendigt.

- Jeg har orienteret ordførerne. Det er en del af vækstpakken, og de partier, der er med her, har jo været med til at nikke til, at der skal ske en dimensionering. Ordførerne er i store træk blevet orienteret om, hvordan det så skal udmøntes, siger hun og tilføjer:

- Det her er noget, som jeg kan gøre, og det er i sidste ende mit ansvar at stå på, hvad det er for en teknik, som jeg mener, er den rigtige. Det er et redskab, som jeg har i finansloven, og det er derfor, at jeg tager det i brug nu.

/ritzau/

 

Dagens Gossip