Minister er klar til at drøfte asylregler med KL

Reglerne for flygtninge, der er i Danmark på midlertidig opholdstilladelse, kan ses efter i sømmene, siger social- og integrationsminister Manu Sareen (R).

Han er villig til at se på en række forslag, som formanden for KL, Martin Damm (V), har fremlagt lørdag. Forslagene skal slække på flygtninges rettigheder, så kommunerne bliver i stand til at håndtere den ekstraordinært store tilstrømning, der er for tiden fra især Syrien.

Manu Sareen vil dog se de konkrete forslag først.

- Når KL spiller ud med nogle ting, som for mig at se kun er i overskriftsform, så vil jeg gerne sætte mig ned og se på det tirsdag, når vi skal mødes, siger Manu Sareen til Ritzau.

Tirsdag mødes KL med ministeren for at drøfte situationen og de konkrete forslag. Blandt andet foreslår KL-formanden, at danskerne skal åbne deres hjem og leje værelser ud til eksempelvis syriske flygtninge, hvilket ministeren bakker op om.

- Det med, at private kan træde til, lyder godt. Det kunne være noget, og vi gør os også nogle tanker om, hvorvidt man kan ændre lovgivningen. Forstået på den måde at det ikke må være lovgivningen, der hindrer, at man kan konvertere boliger til noget andet, siger han.

Derimod afviser han at lade flygtninge bo i ghettoområder.

For nylig blev asylreglerne strammet, således at flygtninge kun skal have midlertidig opholdstilladelse i Danmark, hvis de kommer fra borgerkrigsramte lande som Somalia og Syrien, men ikke er individuelt forfulgte.

Stramningen betyder, at en del af flygtningene fra Syrien kun får midlertidig asyl i et år i stedet for de nuværende fem. Alligevel siger reglerne i dag, at de skal tilbydes et integrationsprogram på tre år og 37 timer ugentligt, herunder danskundervisning.

Spørgsmål: Er det ikke et område, hvor regeringen har glemt at kigge på reglerne, da de blev strammet for nylig?

- Nej, på ingen måde. Vi har diskuteret disse ting i ministeriet i længere tid, og mødet i KL har været undervejs i længere tid.

- Det er en situation, der udvikler sig meget hastigt, siger ministeren.

Spørgsmål: Men regeringen præsenterer en pakke, hvor reglerne bliver strammet. Burde I ikke have set på dette område samtidigt?

- Det kunne man også, men der er også argumenter for ikke at gøre det. Jeg synes, det er vigtigt at få det gennemarbejdet og ikke haste ting igennem. Det er jo ikke sådan, at der ikke sker noget. Kommunerne modtager allerede flygtninge i dag, siger Manu Sareen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip