Minister: EU skal fremme udvisning af afviste asylansøgere

Danmark er gået sammen med Holland, Finland, Spanien, Slovenien og Malta om at foreslå et EU-pilotprojekt, som hurtigere skal få afviste asylansøgere tilbage til deres hjemlande.

Selvom der ifølge en redegørelse fra Rigspolitiet blev udsendt mere end dobbelt så mange afviste asylansøgere i 2013 som i 2012, er der stadig lande uden for EU, som flere medlemslande har problemer med at udsende til.

- Mange af os (medlemslandene, red.) har forsøgt enkeltvis at tage kontakt til nogle af de lande, som vi har modtaget asylansøgere fra, som ikke har grundlag for ophold, men som er meget svære at sende tilbage, siger justitsminister Karen Hækkerup (S).

- Én ting er, at vi gør de her ting hver for sig. Men hvis vi gør det sammen, taler vi med en større stemme, siger hun.

Derfor foreslår de seks EU-lande et pilotprojekt, hvor medlemslandene koordinerer deres udlændingepolitik. Det skal forsøge at løse, at afviste asylansøgere ofte sidder i asylcentre i flere år, inden de kommer tilbage.

- De, der kun er kommet, fordi de vil et bedre samfund, vil vi hellere hjælpe på fode i deres hjemland. Så kan vi bruge ressourcerne på at tage imod dem, der er truet og udsatte, der hvor de kommer fra, siger hun.

De seks EU-landes justitsministre præsenterer forslaget i Bruxelles mandag.

Hækkerup nævner Afghanistan, Irak, Somalia, Bangladesh og Nigeria som eksempler på lande, som projektet kan rette sig mod.

Pilotprojektet skal konkret gå ud på, at udsendelserne skal på bordet, når EU-landene alligevel taler med de pågældende lande om for eksempel handel og udvikling.

Ifølge Hækkerup er det netop dét, man har gjort i Danmark, hvilket er en vigtig årsag til, at flere blev udsendt i 2013.

Justitsministeren, udenrigsministeren og handels- og udviklingsministeren mødes nemlig regelmæssigt for at sikre, at udsendelsesproblemet tages op i forhandlinger med for eksempel Nigeria.

/ritzau/

 

Dagens Gossip