Minister: EU sylter regler for hormonforstyrrende stoffer

Kriterier for, hvornår et stof er hormonforstyrrende, skulle for længst have været på plads på EU-plan, mener miljøminister Kirsten Brosbøl (S).

Torsdag retter ministeren skarp kritik mod EU-Kommissionen for at sove i timen i arbejdet med at få lavet regler for de hormonforstyrrende stoffer.

- Vi har arbejdet i tre år for at få regler, der bestemmer, hvornår et stof er hormonforstyrrende, så vi kan beskytte vores forbrugere og miljøet. Derfor mener jeg, at EU-Kommissionen har sovet i timen, siger Kirsten Brosbøl.

Torsdag mødes Brosbøl med sine EU-kolleger i Luxembourg, hvor Frankrig med støtte fra Danmark og Sverige har bedt om at få spørgsmålet om hormonforstyrrende stoffer i forskellige produkter på dagsordenen, så de sammen kan presse EU-Kommissionen.

Frankrig skriver i en meddelelse til de andre landes ministre, at Frankrig selv har lavet regler på området, men mener, at EU må handle nu for at forhindre risici og begrænse eksponering af mennesker og miljø.

- Forskellige produkter som tekstiler, kosmetik og rengøringsmidler indeholder hormonforstyrrende stoffer, som indholder kemikalier, der kan have indvirkning på reproduktion, vækst, udvikling, opførsel og så videre, skriver Frankrig i meddelelsen.

Brosbøl siger, at kommissionen efter planen skulle have fremlagt en samlet "pakke" om hormonforstyrrende stoffer i 2013, men det skete imidlertid ikke.

- Jeg er skuffet over, at kommissionen gang på gang udsætter nye initiativer – især med hensyn til at få vedtaget videnskabelige kriterier for, hvornår et stof er hormonforstyrrende, og med at pålægge industrien at teste, om deres stoffer er hormonforstyrrende, siger Kirsten Brosbøl.

/ritzau/

 

Dagens Gossip