Minister: Færøerne og EU skal nok løse fiskestrid

En flere år lang strid om fordeling af fiskekvoter mellem EU, Norge og Færøerne kører stadig, men den nye danske fødevareminister, Dan Jørgensen (S), tror dog på, at parterne vil finde en løsning på den for Danmark ubehagelige sag.

- Jeg tror ikke, at forhandlingsmulighederne er udtømte der. Jeg er selvfølgelig ked af, at parterne endnu ikke har fundet en løsning. Men jeg tror nok, at de skal finde hinanden, siger han mandag til Ritzau.

Uenigheden om fiskekvoterne udspringer af, at Færøerne har meldt sig ud af en aftale med EU og Norge om, hvor meget de enkelte lande må fange.

Her har Færøerne egenhændigt flerdoblet deres egne kvoter på sild og makrel, og det har fået EU-Kommissionen til at indføre sanktioner mod de færøske fiskere.

Dermed står Danmark i midten af en strid, hvor regeringen er nødt til at håndhæve EU-sanktioner mod en del af det danske rigsfællesskab.

Færøske skibe må i øjeblikket ikke fiske i EU-farvande, ligesom de ikke må lægge til i EU-landenes havne. EU-lande må desuden ikke købe sild og makrel, der er fanget af færøske skibe.

I sidste uge var EU's fiskerikommissær, Maria Damanaki, i Torshavn med et nyt tilbud til de færøske fiskere - et tilbud, som Færøerne ifølge diplomatkilder allerede har takket nej til.

Dermed har EU reelt ingen aftale med Færøerne, hvilket betyder at de færøske fiskere fortsat fisker mere end deres tildelte kvote.

Færøernes rovfiskeri er ikke blot en torn i øjet på EU - også Norge, der sidder på over halvdelen af fiskekvoterne i Nordatlanten, er voldsomt imod.

Det betyder, har EU-kommissær Damanaki sagt mandag, at der næppe bliver indgået en færdig aftale med Norge, før problemet med Færøerne er løst.

Har EU ikke en aftale med Norge, må de danske fiskere ikke fiske i norsk farvand, medmindre en midlertidig aftale bliver indgået. Noget, som diplomatkilder siger kan blive svært.

/ritzau/

 

Dagens Gossip