Minister: Folk over 70 skal fortsat kunne arbejde

Det skal være muligt for folk over 70 år at fortsætte på arbejdsmarkedet.

Det mener beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), der vil afskaffe muligheden for tvungen pension for 70-årige, skriver Politiken torsdag.

- Mange har en masse at byde på, når de bliver 70 år, derfor bliver vi nødt til at udfordre gamle dogmer om, hvad man kan og ikke kan på forskellige tidspunkter i livet. Man skal have muligheden for at arbejde, så længe man har lysten og de rette kvalifikationer, siger hun til avisen.

- Og det er der selvfølgelig ikke nogen rigide regler eller lovgivning, der skal stå i vejen for, lyder det fra ministeren.

Det er forbudt at forskelsbehandle på arbejdsmarkedet på grund af alder allerede i dag, men et afsnit i loven om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet gør det alligevel muligt for virksomheder at afskedige folk automatisk, når de fylder 70 år.

Den mulighed benytter flere offentlige og private arbejdspladser sig af. Nu vil regeringen fjerne retten til at skrive de automatiske fyringer af 70-årige ind i aftaler og overenskomster.

Den tvungne pension vil dog fortsat gælde for nogle faggrupper, da tjenestemandsloven, som regeringen ikke vil pille ved, blandt andet forhindrer præster og dommere i at arbejde efter deres 70-års fødselsdag.

Desuden vil der være muligheder for undtagelser for faggrupper som for eksempel piloter, hvor særlige sikkerhedshensyn gør sig gældende.

Hos Ældresagen roser seniorkonsulent Peter Halkjær ministerens initiativ.

- Hvis forslaget bliver vedtaget, er det et farvel til en forældet opfattelse af, at folk på over 70 generelt ikke er egnede til arbejdsmarkedet. Mange af dagens ældre har flere ressourcer og er ikke nedslidte på samme måde, som de var for år tilbage. De har stadig noget at byde på, siger Peter Halkjær, til Politiken.

/ritzau/

 

Dagens Gossip