Minister fordobler asylprognose: 20.000 kan komme i år

Der ventes nu at komme dobbelt så mange asylansøgere til Danmark i 2014 i forhold til, hvad regeringen regnede med for bare halvanden måned siden. Det skriver Politiken.

Midt i august signalerede justitsminister Karen Hækkerup (S) i et samråd, at forventningen var 10.000 asylansøgere i år. Der var dengang tale om en opjustering i forhold til de 7500, der var forventningen tidligere på året.

Men som følge af Islamisk Stats fremmarch og borgerkrigen i Syrien arbejder regeringen nu med markant højere tal, som vil føre til ekstra milliardudgifter til asylansøgere.

- Lige nu tyder det på, at antallet af asylansøgere i 2014 kan komme op imod 20.000, og det er derfor, vi strammer markant op i asylpolitikken, udtaler Karen Hækkerup sent tirsdag aften i en skriftlig kommentar efter Politikens henvendelse.

I september gav Justitsministeriet et bud på, hvad asylomkostningerne vil være, alt efter hvor mange tusinde der kommer til landet.

Tallene lyder på henholdsvis 1,4, 2,9 og 4,1 milliarder kroner. Udgifterne dækker over udgifter til indkvartering og underhold af asylansøgere, kontante ydelser til asylansøgere, omkostninger til asylbehandling og udsendelse af afviste asylansøgninger.

Et asyltal på 20.000 betyder altså udgifter i omegnen af fire milliarder kroner.

Justitsministeriet arbejder på højtryk på at levere et justeret aktivitetsskøn over udgifterne, som oppositionen allerede nu kaster sig over.

Dansk Folkepartis Peter Skaarup mener, at der er tale om "voldsomt store beløb".

- Hvis regeringen virkelig mener, at det er et problem og en udfordring, som man vil gøre noget ved med skærpet lovgivning, hvorfor venter man så til november med at fremsætte et lovforslag, spørger han, og samtidig spørger han, hvor pengene skal komme fra til de mange ekstra asylansøgere.

Stik mod tidligere meldinger fra regeringen vil regeringen indføre strammere regler for asylansøgere fra lande som Syrien, der fremover kun kan få midlertidig opholdstilladelse.

Først efter et år i Danmark vil denne nye kategori af asylansøgere kunne få familiesammenføring. Der lyder derfor skarp kritik fra Enhedslisten mod De Radikale for at give efter på flygtningeområdet, samtidig med at der også lyder intern kritik i det radikale bagland.

Omvendt mener Venstres Karsten Lauritzen, at regeringen har ladet asylområdet sejle:

- Stramningen kommer for sent, og vi mener, det er alt for lidt i forhold til at løse det problem, der er, siger han til Politiken.

/ritzau/

 

Dagens Gossip