Minister: Frankrig er syg og kræver behandling

Frankrigs økonomi er syg, lyder det meget klart fra landets nye økonomiminister, der vil have øjeblikkelige reformer for at komme den meget høje arbejdsløshed til livs.

- Frankrig er syg. Det har det ikke godt. Vi er nødt til at beskrive situationen, som den er, fortæller den 36-årige økonomiminister, Emmanuel Macron, til fransk radio.

- Der har været en febertilstand i adskillige år i dette land, som kaldes massearbejdsløshed. Der er ikke noget andet valg end reformer i økonomien, understreger han.

Macron, der er tidligere investeringschef i banken Rothschild, blev tidligere på måneden overraskende udpeget til ny økonomiminister.

Frankrig er den næststørste økonomi i eurozonen med over 10 procent arbejdsløse.

Landet har ikke haft økonomisk vækst de seneste to kvartaler, og regeringen har ikke været i stand til at bringe budgetunderskuddet ned på tre procent af bruttonationalproduktet, som er kravet i EU.

I stedet ventes underskuddet i år at være på 4,4 procent og 4,3 procent næste år.

Det har bragt Frankrig på kollisionskurs med EU.

Stilstanden i økonomien har bidraget til, at den socialistiske præsident, François Hollande, styrtdykker i popularitetsmålinger.

Regeringens upopularitet "skyldes manglen på resultater", mener Macron.

- Vi gik ikke langt nok i vores første to år. Vi lavede ikke reformer, og vi betaler for et tabt årti, føjer han til.

Den franske regering overlevede tirsdag en mistillidsdagsorden. Men 30 socialister undlod at stemme.

Der er på venstrefløjen vrede over det økonomiske program, som regeringen har iværksat. Det vil afsætte 40 milliarder euro (knap 300 milliarder kroner) til skattelettelser for virksomhederne. Det skal finansieres ved at spare 50 milliarder euro på de offentlige udgifter.

/ritzau/AFP

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip