Minister går af efter kaotisk forløb med Obamacare

USA's sundhedsminister, Kathleen Sebelius, forlader sin post efter et kaotisk forløb med indførelsen af præsident Barack Obamas sundhedsreform, populært kaldet Obamacare.

Sebelius fratræder officielt sin stilling fredag, og Obama vil pege på sin budgetchef, Sylvia Mathews Burwell, som efterfølger, lyder det fra amerikanske embedsmænd.

Den tidlige implementering af reformen - en af præsidentens absolutte mærkesager - var blandt andet ramt af tekniske problemer, hvor en hjemmeside, hvor folk skulle tilmelde sig Obamacare, ikke fungerede.

Regeringen blev i al hast nødt til at få repareret hjemmesiden og samtidig få løst andre problemer med sundhedsforsikringen.

Obamacares vaklende begyndelse har givet frisk ammunition til Republikanerne, der udnytter den upopulære reform til at skyde mod de sårbare Demokrater frem mod midtvejsvalget i november.

Siden har omkring 7,5 millioner mennesker tilmeldt sig den nye sundhedsordning - altså flere end de forventede syv millioner.

Obama og andre topfolk i regeringen har bekendtgjort, at de har sejret over skeptikere, der argumenterede, at sundhedsforsikringen aldrig ville virke, og at amerikanerne ville nægte at tilmelde sig.

65-årige Sebelius var blevet den problemfyldte begyndelses offentlige ansigt, og ifølge Reuters meddelte hun præsidenten i sidste måned, at det var tid til et lederskifte.

USA har godt 310 millioner indbyggere, og af dem er anslået 45 millioner ikke dækket af en forsikring i tilfælde af sygdom. De risikerer derfor at skulle betale hospitalsregningen af egen lomme, hvis uheldet er ude.

I USA har det hidtil været normalt, at man sundhedsforsikrer sig privat. De fleste amerikanere i job har en sundhedsforsikring via deres arbejdsgiver.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip