Minister giver Fødevarestyrelsen røffel i salmonella-sag

30/09/2014 13:22

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Det går simpelthen ikke, at Fødevarestyrelsen undlader at oplyse forbrugerne om, at der kan ligge kød i deres frysere, som de kan blive syge af at spise.

Det mener fødevareminister Dan Jørgensen (S), efter at det er kommet frem, at selvom Fødevarestyrelsen har viden om, at kød inficeret med salmonella fra virksomheden Skare i Vejen kan ligge i folks frysere, så vil styrelsen ikke kræve, at kødet trækkes tilbage.

- Hensynet til forbrugerne bør altid veje tungt i håndteringen af denne type sager - ikke mindst her, hvor der stadig kan ligge kød i forbrugernes frysere, som Skare Meat for længst skulle have trukket tilbage.

- På den baggrund har jeg nu meddelt Fødevarestyrelsen, at forbrugerne altid skal informeres, hvis der er den mindste risiko for forbrugernes sikkerhed, skriver han i en pressemeddelelse tirsdag.

Skare sendte 13. juni kødet ud i butikkerne, men i strid med loven undlod den at trække produkter tilbage, da et analyseresultat dagen efter viste salmonella. Få dage efter begyndte folk at søge læge.

Statens Serum Institut (SSI) vurderer, at op mod 130 kan være blevet syge af den hakkede oksekød.

Hverken Skare eller Fødevarestyrelsen vil oplyse danskerne om, hvor kødet er blevet solgt.

Ifølge Fødevarestyrelsen er der "tale om fortrolige oplysninger, hvis afsløring vil medføre væsentlig økonomisk skade for virksomheden", og at "det var den faglige vurdering i Fødevarestyrelsen, at der ikke kunne være noget af det omfattede hakkede kød tilbage hos butikkerne og kun ganske lidt hos forbrugerne i nedfrosset tilstand."

Dan Jørgensen siger, at det på ingen måder skal kunne betale sig for virksomheder at omgå reglerne.

- Derfor har jeg nu også bedt Fødevarestyrelsen vurdere, om der er grundlag for at forhøje bøderne til virksomheder, der helt bevidst omgår reglerne og lader egen økonomisk vinding gå forud for forbrugersikkerheden.

- Derudover har jeg bedt Fødevarestyrelsen drøfte med erhvervet, hvordan vi bedst muligt sikrer, at informationen når hele vejen ud til forbrugerne.

/ritzau/