Minister glæder sig over rekordår for vindenergi

Skrevet af admin

15/01/2016

Dagens topnyheder

Vinden havde godt fat i de danske vindmøller i 2015.

Møllerne producerede så meget energi, at 42 procent af Danmarks elforbrug sidste år blev dækket af vind, hvilket er det højeste nogensinde.

Det glæder landets klima- og energiminister, Lars Chr. Lilleholt (V), som hæfter sig ved, at Danmark er det land i verden, der er bedst til at bruge vind i det samlede elforbrug.

- Det betyder også, at Danmark bliver et udstillingsvindue for resten af verden, når vi kan vise, at man kan have en høj andel af vindenergi i sin energiforsyning og samtidig have en sikker forsyning, siger ministeren.

For Folketinget er målet, at 50 procent af danskernes elforbrug i 2020 skal produceres af vindmøller.

Klima- og energiministeren glæder sig over, at det går den rigtige vej, og er ikke i tvivl om, at Danmark når målet.

Der var sidste år over 409 timer, hvor vindmøllerne producerede mere el, end danskerne brugte.

Derfor er det også vigtigt for Venstre-regeringen, at Danmark kan eksportere vindenergi, når der produceres for meget, og omvendt importere energi, når der produceres for lidt.

- Det er helt afgørende for regeringen, at vi fortsat etablerer forbindelser til udlandet, at vi har et meget velfungerende nordisk elmarked, og at vi får sat skub på at få skabt et europæisk elmarked, hvor landene er endnu tættere koblet op, siger Lars Chr. Lilleholt.

Når 2015 er blevet et rekordår, er en af de væsentligste årsager, at det sidste år blæste mere, end det normalt gør. Til gengæld var de to havmølleparker Anholt og Horns Rev 2 ude af drift i henholdsvis én og to måneder på grund af en kabelfejl.

Uden kabelfejlen ville vindandelen være nået op på omkring 43,5 procent.

I 2014 kom 39,1 procent af Danmarks samlede elforbrug fra vindmøller.

/ritzau/