Minister hjælper eksport ramt af russisk embargo

De virksomheder, der er blevet ramt af det russiske importstop, får nu hjælp fra Handels- og Udviklingsminister Mogens Jensen (S) med at afsætte deres varer på andre markeder.

En eksportomlægningspakke på fem millioner kroner skal hjælpe virksomhederne med at finde nye markeder til deres produkter.

- I Danmark er der ikke tradition for, at vi fra statslig side kompenserer virksomheder for tab i forbindelse med denne type importstop. I en åben verden med fri handel kan man ikke gardere sig mod politiske konflikter, siger Mogens Jensen i en pressemeddelelse.

Pakken kommer til at være på fem millioner kroner, og ifølge pressemeddelelsen skal den hjælpe med rådgivning om alternative markeder som for eksempel det asiatiske. Pakken vil gælde for små og mellemstore virksomheder.

Hos Landbrug og Fødevarer er man glad for initiativet. Det er ifølge den administrerende direktør, Søren Gade, en god investering.

- Med omlægnings-ordningen i ryggen vil virksomhederne hurtigere og lettere kunne finde nye afsætningsveje til gavn for både virksomhederne selv og den danske eksport og beskæftigelsen, siger Søren Gade i en pressemeddelelse.

- Mange fødevarevirksomheder har Ruslands-varer, som skal have ny adresse, og på den korte bane kan det give dem økonomiske udfordringer. Særligt de små- og mellemstore virksomheder kan have brug for hjælp til den opgave, det er at opdyrke nye kunder på andre markeder, lyder det fra Søren Gade.

Vurderingen fra Landbrug og Fødevarer er, at den russiske embargo får effekt på eksport til en værdi af 1,4 milliarder kroner. Tallet havde været højere, hvis ikke eksporten af svinekød i forvejen var ramt af problemer med svinepest i Litauen og Polen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip