Minister: Hjemmehjælperne skal andet end at gøre rent

Ensomhed blandt ældre er et stort problem. Faktisk er hvert tredje selvmord begået af en, der er over 60 år. Men det skal være slut med ensomme ældre, og hjemmehjælperne kommer til at spille en stor rolle i et nyt projekt i 10-15 kommuner.

Samlet er der afsat 38 millioner kroner til projektet, som er aftalt mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti.

- Omkring 65.000 ældre om året rammes af ensomhed. Det er noget, der er meget ødelæggende for livskvaliteten og for helbredet. Kommunerne skal nu sammen med frivillige organisationer prøve at hjælpe ældre ud af ensomheden, siger socialminister Manu Sareen (R).

- Vi gør det for at blive klogere på, hvordan hjemmeplejen bedst kan påtage sig den opgave og for at finde ud af, hvordan det påvirker borgerens livskvalitet. I og med det er et projekt, så skal det selvfølgelig udbredes til andre kommuner også, siger han til Ritzau.

Man vil tage fat i hjemmehjælperne, fordi det for tusinder af ældre er den eneste livline, de har. Hjemmehjælperen er ofte den første, der opdager, hvis den ældre sygner hen i ensomhed og kan derfor være med til at tage den ældres sociale puls.

- Vi har afsat pengene til også at oplære hjemmehjælperne i de her ting. Mange af dem ved det i forvejen, men nu giver vi mulighed for, at man kan tage affære, siger Manu Sareen.

- Oveni kommer hjælp til selvhjælp for at komme ud af ensomheden. Kommunerne og organisationer skal sammen få de ældre aktiveret - det kan for eksempel være, at den ældre skal følges til en aktivitet de første par gange for at gøre den ældre tryg, siger ministeren.

Aftalen slår fast, at hjemmehjælp også fremover vil være en kerneydelse på ældreområdet. Men hjælpen skal fremover være mere koordineret og sammenhængende. Og så skal det være forudsigeligt for den ældre, hvem der kommer og hvornår.

- Meget af det er en direkte forlængelse af Hjemmehjælpskommissionens anbefalinger. Som minister er det fantastisk at kunne gøre anbefalingerne til virkelighed. Dansk Folkeparti satte kommissionen i gang - og de har virkelig været med til at løfte det her, siger Manu Sareen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip