Minister: HPV-vaccine vejer tungere end bivirkninger

De stærkt svækkede unge piger, der mistænkes for at være ramt af bivirkninger fra HPV-vaccinen, fik i dag svar fra sundhedsminister Nick Hækkerup (S) på et samråd i sundhedsudvalget.

Forinden havde flere af pigerne skrevet breve til ministeren, hvori de beskriver deres frustrationer over manglende reaktion fra myndighederne.

Pigerne var raske og velfungerende inden vaccinationen, men siden er de blevet syge med forskellige symptomer som kronisk hovedpine, træthed og besvimelser.

Men da der endnu ikke er dokumenteret en klar lægelig sammenhæng mellem vaccinen og pigernes sygdomme, fastholder sundhedsministeren anbefalingerne til brugen af vaccinen.

- Muligheden for at sikre sig mod livmoderhalskræft vejer tungere – meget tungere - end risikoen for de bivirkninger, der er forbundet med vaccinen. Men det ændrer ikke på, at brevene, jeg har fået fra pigerne og deres forældre, gør indtryk, sagde Nick Hækkerup i samrådet.

På Frederiksberg Hospital har man indtil videre undersøgt 90 af de syge piger, der muligvis er blevet ramt af bivirkningerne.

Og her har overlæge Jesper Mehlsen fundet en mulig sammenhæng mellem piger, der udøver sport på meget højt plan, og dem der bliver syge.

- Derfor vil vi gerne komme med en advarsel om, at pigerne skal lægge deres vaccinationer på et tidspunkt, hvor de har en eller anden træningspause, siger Jesper Mehlsen til Ritzau.

Men den advarsel vil sundhedsmyndighederne endnu ikke tage til sig.

Sundhedsministeren kommenterede Jesper Mehlsens fund til samrådet, men kaldte det en "uhyre kompleks problemstilling" og gav udtryk for, at der er behov for flere undersøgelser.

Flere læger har advaret mod bivirkninger af HPV-vaccinen, og derfor har Danske Regioner meddelt, at indsatsen nu øges for at hjælpe de syge piger.

Senest 1. juni vil der i hver af de fem regioner være én hospitalsafdeling, som tager sig af de tilfælde, hvor man mistænker vaccinen for at være skyld i de symptomer, der er opstået. På den måde vil man samle viden om sygdommene.

/ritzau/

 

Dagens Gossip