Minister: Humanitær bistand går fri af besparelser

Regering har mandag aften indgået en aftale om besparelse på udviklingsbistanden med SF og Enhedslisten for finansloven, der gælder for næste år.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) siger, at en række udviklingsprojekter alligevel kan gennemføres næste år, nu da der er indgået en aftale med regeringens støttepartier.

- Der er ingen grund til at skjule, at vi har stået over for nogle svære beslutninger. Men vi har med omlægningen besluttet at friholde den humanitære bistand og nærområdeindsatserne, da der lige nu er et massiv behov for nødhjælp. At redde liv må og skal være vores førsteprioritet, siger han.

Med aftalen om udviklingsbistanden rydder partierne i rød blok den første store forhindring for en finanslovaftale af vejen.

Aftalen om udviklingsbistand betinges dog af, at der kan indgås en endelig aftale om finansloven for 2015.

Regeringen ønskede at tage 2,5 milliarder kroner fra udviklingsbistanden for at bruge dem til at betale for det stigende antal asylansøgere, som kommer til Danmark.

Mandagens aftale betyder, at det beløb mindskes med én milliard, og yderligere en halv milliard kroner udskydes og udmøntes kun, hvis der bliver brug for det.

Dermed er det lykkedes de to støttepartier at få fjernet en del af regeringens planlagte besparelse på udviklingsbistanden.

Selv om regeringen oprindelig ønskede at spare 2,5 milliarder kroner, så er Mogens Jensen også tilfreds med, at det beløb nu reduceres med minimum en milliard.

- Besparelserne medfører, at når mennesker er i nød ude i verden, kan de komme til Danmark og få en anstændig tilværelse her. I forhold til udgangspunktet er det en forbedring, at vi ikke skal spare 2,5 milliarder kroner, men kun en milliard kroner, siger Mogens Jensen.

En betydelig del af besparelsen sker på landeprogrammer i Afrika, hvor Danmark har bilaterale aftaler om udviklingsbistand inden for fattigdomsbekæmpelse. Der var afsat 400 millioner kroner på finansloven over fem år, men det beløb annulleres nu.

Den halve milliard kan omprioriteres i efteråret 2015, hvis der bliver behov for det. Udviklingsbistanden i Danmark var på omkring 16 milliarder kroner i 2014.

/ritzau/

 

Dagens Gossip