Minister: Huskøbere skal fortsat kunne se bud på ydelse

Boligkøbere skal fortsat kunne se et overslag på den månedlige ydelse, når de kigger på nyt hus.

Ifølge erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) skal brutto- og nettotallene alligevel ikke fjernes helt fra salgsopstillingen hos ejendomsmægleren, som et lovforslag ellers har lagt op til.

- Aftalen sikrer, at forbrugerne får oplysningerne om kontantprisen og de konkrete ejerudgifter, men køber kan samtidig oplyses om brutto- og nettoudgift på baggrund af en fornuftig standardfinansiering, siger ministeren i et skriftligt svar til Ritzau.

- Intentionen med lovforslaget er blandt andet, at forbrugerne fremover får et retvisende billede af, hvad det koster at eje en ejendom. Det får man med oplysningerne om ejendommens kontantpris og ejerudgifter, siger Henrik Sass Larsen.

Folketingets partier forhandler i øjeblikket om ændringer i ejendomsmæglerloven, der ifølge Socialdemokraterne skal sikre forbrugerbeskyttelsen, når der skal købes og sælges bolig.

Erhvervsministeriet bekræfter, at det oprindelige lovforslag lagde op til helt at fjerne oplysninger om brutto- og nettoydelsen fra salgsopstillinger. Den del af forslaget får hård kritik i mandagens udgave af Politiken fra Forbrugerrådet Tænk og Dansk Ejendomsmæglerforening.

Men nu lyder det fra Erhvervs- og Vækstministeriet, at det i stedet bliver frivilligt for mæglerne, om de vil vise et eksempel på den månedlige brutto- og nettoydelse på baggrund af en "fornuftig" standardfinansiering.

- Herudover fastholdes forbuddet mod, at mægleren må komme med alternative finansieringsforslag, siger Henrik Sass Larsen.

- På den måde er ejendomsmæglerens rolle som sælgers mand fortsat klar, og forbrugeren tilskyndes til at søge rådgivning om finansiering dér, hvor ekspertisen er størst, tilføjer han.

Ifølge hans socialdemokratiske partifælle, erhvervsordfører Benny Engelbrecht, forhandler partierne om en model, hvor brutto-netto-tallene er en del af salgsopstillingen, men ikke er en del af salgsannoncen.

Det skal øge fokus på boligens kontantpris og være med til at forhindre, at nogen boligejere sætter sig for dyrt.

Forslaget er et led i en samlet regelforenkling om ejendomssalg, som forhandles i Folketinget i øjeblikket. Både Venstre og Dansk Folkeparti er med i forhandlingerne og er imod helt at fjerne brutto- og nettooplysningerne.

/ritzau/

 

Dagens Gossip