Minister i FN: Danmark er langt forud for ny resolution

Den danske handels- og udviklingsminister, Mogens Jensen (S), er stolt over at kunne fortælle resten af verden, hvordan Danmark tackler problemet med radikalisering. Vi er nemlig et skridt foran, når det kommer til den resolution, som FN's Sikkerhedsråd onsdag har vedtaget i New York.

- Danmark er gået foran ved selv at lave en national strategi for bekæmpelse af ekstremisme, og det er jo blandt andet noget af det, som resolutionen opfordrer til, at de enkelte lande gør. Der kunne jeg i dag som et af de eneste lande i sikkerhedsrådet redegøre for konkret, hvad sådan en strategi går ud på, og det var der stor lydhørhed omkring, siger han til Ritzau.

Onsdag aften talte Mogens Jensen som repræsentant for den danske regering i FN's Sikkerhedsråd.

Ministeren understreger, at han er glad for at se, at landene har kunnet nå til enighed om et så centralt emne på den verdenspolitiske dagsorden.

- I en tid, hvor der er så mange ting i verden, man er uenige om, er der nu fuldstændig enighed om at bekæmpe Isil (anden betegnelse for Islamisk Stat, red.), siger Mogens Jensen.

I FN's Sikkerhedsråd sidder både USA og Rusland, der har nok at gøre med at være uenige til hverdag om blandt andet situationen i Ukraine. Derfor er det ekstra glædeligt, at alle lande nu står bag en resolution.

- Det var jo dejligt at opleve den stemning, der var i sikkerhedsrådet. Der er så mange ømtålelige områder, hvor man ikke kan blive enige. Særligt var det glædeligt at høre Ruslands opbakning til resolutionen. Det betyder rigtigt meget. FN viser fra sin fornemste side, at man kan stå samlet over for en modbydelig fjende, siger Mogens Jensen.

FN-resolutionen er juridisk bindende for medlemslandene, og det betyder også, at Danmark muligvis skal justere sin lovgivning for at leve op til resolutionen.

- På nuværende tidspunkt kan jeg ikke sige præcis, hvordan vi gennemfører resolutionen i dansk lovgivning - om det vil give anledning til ændringer i straffeloven. Men vi vil naturligvis fra regeringens side sikre, at lovgivningen kommer på plads så hurtigt som muligt, lyder det fra ministeren.

/ritzau/