Minister mangler flertal for at udskyde grøn reform

Der er både skuffelse og forvirring at spore hos Folketingets røde partier, efter at landets energi- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt (V), i søndagens udgave af Politiken siger, at regeringen foreløbigt udskyder en grøn energireform.

Den udmelding strider nemlig mod flertallet i Folketinget, siger Enhedslistens klimaordfører Maria Reumert Gjerding.

- Det er simpelthen utroligt, at vi har en klimaminister, der igen og igen melder ud, at han ikke vil leve op til de klimamålsætninger, som et flertal af folketinget står bag, siger Maria Reumert Gjerding i en pressemeddelelse.

- Det virker som om, det ikke er gået op for ham, at der eksisterer et grønt flertal i folketinget, der ikke vil lade Venstre-regeringen opgive Danmarks grønne førerposition.

Enhedslistens klimaordfører har nu indkaldt Lars Christian Lilleholt i samråd, hvor "han skal bekræfte, at det er Folketingets flertal, der bestemmer Danmarks klimamål".

Den grønne energireform har blandt andet til formål at sænke afgifterne på miljøvenlige energiløsninger. Men ifølge minister Lars Christian Lilleholt er det ikke realistisk at ændre afgiftssystemet på energiområdet inden for de næste tre-fire år.

Det er Folketingets røde partier, der sammen med De Radikale og De Konservative udgør det flertal, der fortsat ønsker, at Danmark skal følge de gældende klimamålsætninger.

Og SF's formand Pia Olsen Dyhr mener, at udmeldingen fra landets energi- og klimaminister er en alvorlig kæp i hjulet på den grønne omstilling i Danmark.

- Det er dumt og ufatteligt kortsigtet, at regeringen ikke vil kigge vores energiafgifter igennem, lyder det fra Pia Olsen Dyhr i en pressemeddelelse.

- For afgifter handler om at få os borgere og virksomheder til at handle klima- og miljøvenligt, og det er bare ikke tilfældet med alle afgifterne lige nu.

/ritzau/

 

Dagens Gossip