Minister: Mindre ulandsbistand svigter danske interesser

Venstres forslag om at skære 2,5 milliarder af ulandsbistanden vil ramme danske virksomheder, der arbejder for at få en bid af kagen i vækstrige lande i eksempelvis Afrika.

Det mener udviklingsminister Mogens Jensen (S), der retter hård kritik af forslaget fra oppositionen.

- Det er et svigt af danske interesser, siger han til Ritzau.

- Vi bruger vores tilstedeværelse, så Danmark kan få del i den vækst, vi for eksempel ser i Afrika, og dermed skabe job i Danmark. Den indsats kommer vi til at svække med så kraftig en beskæring af ulandsbistanden, og vi svækker vores position i vækstmarkederne, siger Mogens Jensen.

Danmark giver i øjeblikket 0,83 procent af BNI (bruttonationalindkomst, red.). Venstres forslag betyder, at satsen reduceres til 0,7 procent af BNI, og det vil dermed stadig leve op til FN's målsætning.

Men selv om bistanden lever op til internationale standarder, mener udviklingsministeren, at Danmark godt kan yde mere.

- Spørgsmålet er, om vi vil være verdensmestre, eller om vi rykker tilbage i klassen.

- Der er nogle, der skal gå foran, og Danmark har altid gået foran, når det gælder bistand. Det har også givet os en stor stemme til trods for vores lille størrelse i FN og andre steder. Det er beklageligt, siger Mogens Jensen.

Han advarer samtidig om, at mindre bistand kan få konsekvenser i områder med mange flygtninge. Her bruges danske udviklingskroner i eksempelvis flygtningelejre, og hvis pengene fjernes, kan det resultere i, at flere flygtninge søger mod Europa, mener ministeren.

- Vi har en interesse i, at flygtningene bliver i nærområderne. Hvis vi skærer voldsomt på ulandsbistanden, vil det i sidste ende øge presset på europæiske lande inklusiv Danmark, siger Mogens Jensen.

Danmark bruger årligt omkring 16 milliarder kroner på ulandsbistand.

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip