Minister: Nødvendigt at lægge loft over afdragsfrie lån

Fremover bliver der lagt tag over, hvor mange danskere der kan slippe for at afdrage på deres boliggæld. Ifølge erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) skal de afdragsfrie lån begrænses frem mod 2020.

- Vi lægger en øvre grænse ind for, hvor meget institutterne må udlåne i det, vi kalder de yderste lån mellem 60 og 80 procent på realkreditten, siger ministeren.

- Det er ikke et hårdt indgreb mod afdragsfriheden, men det er forsvarligt. Det er en nænsom og langsom indfasning, der ikke gør skade på boligmarkedet, siger Henrik Sass Larsen efter et møde med forligspartierne på området.

Ifølge Erhvervs- og Vækstministeriet drejer indgrebet mod de afdragsfrie lån sig om den del af lånene, der ligger i intervallet mellem 60 og 80 procent af ejendommenes værdi. I dag udgør de afdragsfrie lån i dette interval 66 procent, og det skal bringes ned på 55 procent.

Begrænsningen af afdragsfrie lån er en del af den såkaldte tilsynsdiamant, som Finanstilsynet har udarbejdet, tilføjer ministeren.

Muligheden for afdragsfrie boliglån blev vedtaget af et bredt politisk flertal på Christiansborg i 2003. Men lånene er altså blevet så populære blandt danske boligejere, at det nu ifølge ministeren er nødvendigt at begrænse afdragsfriheden.

Det selvom andelen af afdragsfrie lån faktisk er faldende.

- Det er nødvendigt at regulere, fordi mængden af afdragsfrie lån på et tidspunkt kan blive så stor, at boligmarkedet bliver meget følsomt over for udsving i forhold til rente og til prisfald, siger Henrik Sass Larsen.

- Signalet er, at fremadrettet skal der ikke være mere afdragsfrihed, end der er i dag. Det er derfor, at det kan lade sig gøre. Det er klogt at gøre det nu frem for, når det hele er overophedet. Det er det bedst tænkelige tidspunkt lige nu, siger ministeren.

Indgrebet kommer efter, at den såkaldte Rangvid-rapport med professor Jesper Rangvid i spidsen anbefalede, at der blev indført en regulering af de afdragsfrie lån i lyset af erfaringerne fra finanskrisen.

- Vi skal lære af alle de erfaringer, vi har fra nullerne, hvor det lige pludselig hamrede derudaf med alt lige fra ejendomskarruseller til vilde udlån, siger erhvervsministeren.

Boligejere, der har afdragsfrie lån i øjeblikket, bliver ikke berørt. Det er boligejere og boligkøbere fremover, der kan få sværere ved at få et afdragsfrit lån.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip