Minister øjner sejr for dansk kræftforskning

De danske registre, der gør det nemt for forskere at samkøre oplysninger om for eksempel danskernes brug af medicin, sygdomsforløb og beskæftigelse, bør kunne overleve den igangværende reform af EU's regler om databeskyttelse.

Det mener justitsminister Mette Frederiksen (S). Hun og de øvrige EU-landes ministre har torsdag i Bruxelles forhandlet sig til enighed om endnu en flig af det, der skal sikre, at EU's 19 år gamle databeskyttelsesregler følger med tiden og den moderne it-virkelighed.

Danmark har kæmpet for, at man ikke nødvendigvis skal spørge hver enkelt borger om lov, før man kan benytte data til formål, der vurderes at være i offentlighedens interesse.

Ministeren mener, at den foreløbige enighed mellem medlemslandene om fleksibilitet i anvendelsen af registre har fundet en balance, der både sikrer forskernes arbejdsredskab og borgernes privatliv.

- Vi har i Danmark en anden tradition for at indhente oplysninger. Og det ville vi af mange grunde være kede af at skulle opgive. Nu er vurderingen altså, at vi kan fortsætte med den registerbaserede forskning. Især på sundhedsområdet, siger Mette Frederiksen.

Justitsministeren afviser den kritik, som tidligere er fremsat af blandt andre Forbrugerrådet Tænk og det private, uafhængige EU-institut, European Privacy Association (EPA), der kæmper mod øget overvågning af borgerne.

Kritikerne har med henvisning til skandalen omkring ugebladet Se og Hørs brug af privates data luftet bekymring over, at Danmark var med til at udvande regler, der skal sikre borgerne.

- Jeg deler den ikke. Jeg synes, begge hensyn er væsentlige, siger ministeren.

Torsdagens forhandlinger mellem medlemslandene gælder kun en lille del af den meget omfattende reform af EU's databeskyttelsesregler. Ministrene mangler blandt andet stadig at blive enige om en fælles holdning til, hvilke myndigheder der skal behandle borgernes klager over misbrug af data.

Når først medlemslandene er enige, skal den store lovpakke forhandles på plads med Europaparlamentet.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip