Minister om samtalecirkus: Flere samtaler virker

Det afkorter arbejdsløshedsperioden, hvis de ledige frem over kommer til flere tvungne samtaler hos jobcentret og deres a-kasse.

Det siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) oven på kritik fra fagforbundet HK, der kalder det et samtalecirkus at gå fra seks til ni obligatoriske samtaler med jobcentre og a-kasser i løbet af de første seks måneders ledighed.

- Det er for at forebygge langtidsledighed, for det er det værste, der findes. Vi ved, at noget af det, der virker, er samtale. Vi skal jo ikke holde samtaler for samtalernes skyld. Vi skal bruge dem til det, der er målet. Nemlig at man får en bedre hjælp og mere vejledning, siger ministeren til Ritzau.

HK mener, at man i stedet for at give alle den samme behandling skal bruge flere kræfter på dem, som har større udfordringer som ledig og ikke spilde tiden på de ledige, som selv kan håndtere situationen. Den kritik bakker regeringens støtteparti SF op om.

Spørgsmål: Er det ikke vigtigere, at man giver ekstra samtaler, til dem som i højere grad har brug for ekstra hjælp og lader andre om at komme til de seks samtaler, som de er til i dag?

- Jeg synes sådan set ikke, at det er et problem, man skal gå til samtaler. Det enkelte menneske har behov for at blive set og lyttet til, og vi skal gerne få folk ud af arbejdsløshed så hurtigt som overhovedet muligt.

- Hvis samtalerne bliver brugt til det, der er formålet, så går der ikke noget fra nogen af at gå til flere samtaler, hvis det faktisk virker, siger Mette Frederiksen.

Spørgsmål: Hvad får den del, som kan klare ledigheden i forvejen, ud af de her ekstra samtaler?

- Vi håber på, at det kan afkorte noget arbejdsløshed ved hurtigere at få sat ind med hjælpen, hvad end det er samtaler, uddannelse, praktikforløb eller på anden måde en aktiv indsats.

- Jeg vil hellere have folk er arbejdsløse i to måneder end i et halvt år, siger Mette Frederiksen.

Da regeringen fremlagde sin beskæftigelsesreform var et af målene, at der skulle være mindre bureaukrati og mere personlig hjælp. Mette Frederiksen mener, at flere tvungne samtaler er en vej til det mål.

Spørgsmål: HK kalder det for et samtalecirkus. Hvilket begreb vil du sætte på den her del af beskæftigelsesreformen?

- Ordentlig kontakt. Der er ikke nogen, som bliver overladt til sig selv, når vi sætter ind tidligere end i dag, siger beskæftigelsesministeren.

/ritzau/

 

Dagens Gossip