Minister påtaler alvorlige fejl i listeria-redegørelse

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) påtaler alvorlige fejl i Fødevarestyrelsens håndtering af listeria-udbrud og varsler en kritisk gennemgang af området, oplyser Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Listeria-udbruddet har kostet mindst 12 danskere livet. 20 personer menes at være blevet smittet af udbruddet, hvoraf 11 er kvinder, og ni er mænd i alderen 43-89 år.

Fødevarestyrelsen har lavet en redegørelse af håndteringen af sagen, som fødevareminister Dan Jørgensen modtog søndag.

Hovedkonklusionen i redegørelsen er, at Fødevarestyrelsen burde have foretaget hurtigere og grundigere undersøgelser af virksomheden Jørn A. Rullepølser – ikke mindst da man den 16. juli kan påvise en direkte sammenhæng mellem listeriapatienter og lammerullepølser produceret af Jørn A. Rullepølser.

Men først i august reagerede Fødevarestyrelsen i sagen. Blandt andre forbrugerrådet har kritiseret Fødevarestyrelsen for, at der gik tre uger fra de første meldinger om listeria hos Jørn A. Rullepølser, til at Fødevarestyrelsen skred ind.

- Når der påvises en direkte sammenhæng mellem fødevarer og dødsfald, bør kontrolmyndighederne med det samme iværksætte en grundig undersøgelse af den konkrete virksomhed. Det er ikke sket hurtigt nok, hvilket er kritisabelt, siger Dan Jørgensen.

Ministeren kan dog ikke sige, om de 12 dødsfald kunne være undgået, hvis myndighederne havde handlet tidligere.

- Det er meget svært at sige, hvad der ville være sket, hvis man havde reageret hurtigere, men risikoen havde været mindre, siger Dan Jørgensen til TV-avisen.

Direktør for Fødevarestyrelsen, Esben Egede Rasmussen, er enig i, at man skulle have reageret hurtigere.

- Da det den 16. juli stod klart, at der muligvis igen var et listeriaproblem i virksomheden Jørn A. Rullepølser, burde der have været foretaget en gennemgribende kontrol af virksomheden samt udtaget prøver, siger han i en skriftlig kommentar.

Fødevareministeren iværksætter nu et kritisk eftersyn af listeriaindsatsen, som blandt andet vil inddrage uvildige eksperter fra såvel ind- og udland. Samtidig bliver myndighedernes kontrolindsats på området skærpet.

Som følge af listeria-sagen er fødevarestyrelsens beredskabschef Kim Sigsgaard blevet frataget sit ansvarsområde.

Dan Jørgensen har indkaldt Folketingets fødevareordførere til en drøftelse om sagen den 20. august.

/ritzau/