Minister siger god for gebyrer på hospitaler

20/10/2013 08:00

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) har ikke noget imod en vis form for brugerbetaling på de danske hospitaler.

Men kun for særlige ydelser. Det må ikke koste noget for syge at blive undersøgt, behandlet eller opereret på hospitalerne, mener ministeren ifølge Berlingske.

Ifølge Astrid Krag har hospitalerne en forpligtelse til at nedbringe udgifterne til opgaver, der ikke har noget med behandlingen af patienter at gøre.

- Derfor kan der være perifere ydelser, hvor det er i orden, at sygehusene tager sig betalt, skriver hun i et svar til Folketingets sundhedsudvalg.

Meldingen kommer, efter at Berlingske har afdækket, at adskillige sygehuse har indført gebyrer for visse ydelser.

For eksempel kræver flere hospitaler betaling for, at portører giver en hånd med, når en bedemand skal lægge en afdød i kisten. Eller for at tage et ultralydsbillede af det ufødte barn i en gravid kvindes mave.

Karina Adsbøl fra Dansk Folkeparti er utilfreds med, at sundhedsministeren i sit svar ikke forholder sig til flere af de konkrete gebyrer, som efter hendes mening er en "skjult skat".

- Under alle omstændigheder bør der være nogle klare og ensartede regler for disse gebyrer, siger Adsbøl til Berlingske.

Region Midtjylland har som den første region netop besluttet, at den vil indføre ens takster og gebyrer på alle sine hospitaler.

Som eksempel nævner Berlingske, at det kommer til at koste 350 kroner, når portører skal hjælpe bedemænd i forbindelse med dødsfald. I øjeblikket svinger prisen mellem 130 kroner og 355 kroner.

Region Sjælland har lavet en liste over gebyrerne på sine hospitaler, og Region Hovedstaden er gang med at gøre det samme ifølge Berlingske.

/ritzau/