Minister: Social kontrol hæmmer unge indvandrere

Familiernes forventninger til, hvordan særligt piger af anden etnisk baggrund skal opføre sig, gør det svært for dem at blive integreret i Danmark.

Sådan lyder konklusionerne i en ny rapport fra Socialministeriet, og det er ikke et nyt problem, erkender Manu Sareen (R).

- At nogle familier holder de unge i meget stram snor, og at det går værst ud over pigerne, det er ikke nogen overraskelse, siger han.

- Man skal have været på månen for ikke at vide, at der er et problem. Nu skal vi prøve at løse det, siger han.

Undersøgelsen er baseret på anonyme interviews med 37 unge kvinder og mænd og 22 forældre. Den viser, at piger med anden etnisk baggrund er underlagt stærk social kontrol.

Ifølge rapporten er pigerne ofte kun i kontakt med unge af dansk oprindelse, når de er i skole, og det forventes, at de kommer direkte hjem fra skole og ikke er med til fester. Det er en væsentlig barriere for de unges integration i Danmark.

Manu Sareen præsenterer ingen nye tiltag, men påpeger, at han fokuserer på de unges vilkår i den handleplan for 2014, som han netop har afleveret til Folketinget.

Her foreslår han en række tiltag som empowerment workshops, hvor pigerne lærer at handle selv, mentorforløb og debatoplæg i folkeskolen.

- Jeg tror ikke, det er noget, der kan stå alene, siger han.

- Men det er de rammer, vi kan skabe, så vi kan understøtte den debat, der allerede er i gang, men som skal have mere luft under vingerne, siger han.

Ministeren opfordrer til, at der i de etniske samfund kommer en debat om den sociale kontrol. Og så mener han, at de etniske danskere skal blande sig og sige fra, hvis en pige i klassen for eksempel ikke må få lov til at komme med til fødselsdag.

- Det er nøglen til integration, at man kommer med i de sociale fællesskaber, og at man kan være med til alt fra fødselsdage til fritidstilbud, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip